Test: Metals And Non-Metals - 1


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Metals And Non-Metals - 1


Description
This mock test of Test: Metals And Non-Metals - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Metals And Non-Metals - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Metals And Non-Metals - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Metals And Non-Metals - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Metals And Non-Metals - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following non-metal is good conductor of electricity?

Solution:

Carbon, in the form of Graphite is a good conductor of electricity. It conducts heat and electricity like a metal or a metalloid.

QUESTION: 2

By which reaction metal is obtained from metal oxide ?

Solution: The method used to extract metals from the ore in which they are found depends on their reactivity. For example, reactive metals such as aluminium are extracted by electrolysis, while a less-reactive metal such as iron may be extracted by reduction with carbon or carbon monoxide.
QUESTION: 3

Which non-metallic element is in liquid form ? 

Solution:

Room temperature is usually taken as being 25°C. At this temperature, fluorine and chlorine are gases, bromine is a liquid, and iodine and astatine are solids.

QUESTION: 4

Sulphide ores are concentrated by:

Solution:

Sulphide ores are concentrated by froth flotation process because pine oil selectively wets the sulphide ore and hence brings it to the froth.

QUESTION: 5

Which one of the following metal reacts vigorously with oxygen and water?

Solution:

Sodium reacts violently with water because it is much more active than hydrogenSodium needs higher temperature (heat)) to combine with oxygen to form oxides such as Na2O and Na2O2.

QUESTION: 6

Which metal is present in Calcium Hydroxide?

Solution:

The metal present in this compound is Calcium. It is also called slaked lime, and its aqueous solution is called limewater.

QUESTION: 7

The property of metals by which they can be beaten in to thin sheets is called-

Solution:

Malleability: The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is known as malleability.
For example, silver metal is beaten to make silver foil used for decorating sweets.

QUESTION: 8

Which of the following metals is extracted only by electrolysis?

Solution:

The method used to extract metals from the ore in which they are found depends on their reactivity.
For example, reactive metals such as aluminium are extracted by electrolysis, while a less-reactive metal such as iron may be extracted by reduction with carbon or carbon monoxide.

QUESTION: 9

Which of the following metals does not displace H2 gas from dilute HCl or dilute H2SO4?

Solution:

Copper does not reacts with dilute sulphuric acid, liberating hydrogen because copper is lower in the electromotive series than hydrogen. A more reactive element can displace a less reactive element from its salt solution.

QUESTION: 10

The property of metal by which it can be drawn into wires is called

Solution:
QUESTION: 11

Which of the following metals will not react with oxygen,even when heated very strongly in air?

Solution:

Silver  do not react with oxygen even at high temperatures as they are less reactive and are placed below the reactivity series. Hence they are called noble metals. But silver fades after some months or years due to its tendency to react with sulphur in air forming their sulphides

QUESTION: 12

What is not true about calcinations?

Solution:

The concentrated ore is converted into the oxide of metal which is then reduced to metal. This conversion to oxide is done by the process of calcination or roasting.

QUESTION: 13

Metal A when dipped in solution of salt of metal B, then metal B is displaced this shows that

Solution:

If Metal A is more reactive than metal B then it will displace metal A from its solution.

QUESTION: 14

An iron nail is dipped in copper sulphate solution. It is observed that

Solution:

Iron is more reactive than copper therefore will displace copper from its solution and changes the colour of solution.

QUESTION: 15

SO2

Solution:

Sulfur dioxide gas turns moist litmus paper from blue to red and moist universal indicator paper to red - it is acidic.

QUESTION: 16

A non-metallic oxide which is neutral in nature is

Solution:
QUESTION: 17

The non-metal which is a liquid at room temperature–

Solution:
QUESTION: 18

Non-metal generally form –

Solution:
QUESTION: 19

Which is the least conductor of heat –

Solution:

Lead is soft and malleable, and has a relatively low melting point. Its electronegativity is -2, it is poor conductor of heat because it readily reacts with the atmosphere to form lead oxide.

QUESTION: 20

Which of the following metal can we cut with the knife –

Solution:

Potassium is very soft metal that it can be cut with a knife.

QUESTION: 21

Which of the following metals is less reactive than hydrogen–

Solution:

Metals that are less reactive than H are:- * Copper (Cu) * Mercury (Hg) * Silver (Ag) * Platinum(Pt) * Gold (Au)

QUESTION: 22

Which of the following metal react vigorously with oxygen–

Solution:
QUESTION: 23

Which metal is used for making foils used in packing of food materials –

Solution:
QUESTION: 24

The most abundant metal in the earth crust is –

Solution:

The most abundant Element on the earth's crust is oxygen followed by silicon.. But both of them are Non-metals. But, silicon is followed by Aluminium which is a METAL (about 8.23%) further followed by iron. So the most abundant metal found on the Earth is Aluminium.

QUESTION: 25

The second most abundant metal present in the crust of the earth is–

Solution:

Iron is the most abundant element, by mass, in the Earth, constituting about 80% of the inner and outer cores of Earth.