Test: Microorganisms Friend And Foe - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Microorganisms Friend And Foe - 1


Description
This mock test of Test: Microorganisms Friend And Foe - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Microorganisms Friend And Foe - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Microorganisms Friend And Foe - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Microorganisms Friend And Foe - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Microorganisms Friend And Foe - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Microbiology is the study of :

Solution:

Microbiology is the study of all living organisms that are too small to be visible with the naked eye. This includes bacteria, archaea, viruses, fungi, prions, protozoa and algae, collectively known as 'microbes'

QUESTION: 2

What did Leeuwenhoek observe in a drop of pond water?

Solution:

Leeuwenhoek observed large number of living microorganisms in a drop of water when observed under microscope. These organisms are not visible by naked eyes

QUESTION: 3

 The bacterium present in curd is:

Solution:

Lactobacillus is the microorganism present in curd. This bacterium converts milk into curd at 30 to 40oC.

QUESTION: 4

Rhizobium bacteria

Solution:

Rhizobium is a bacteria found in soil that helps in fixing nitrogen in leguminous plants. It attaches to the roots of the leguminous plant and produces nodules. These nodules fix atmospheric nitrogen and convert it into ammonia that can be used by the plant for its growth and development.

QUESTION: 5

 _______ are the agents that act as carriers of a pathogen and spread diseases.

Solution:

Animals or insects carry infecting agents from a sick person to another potential host. These animals are thus the intermediaries and are termed as vectors. The most common vectors are mosquitoes.

QUESTION: 6

Which one of the following is not a method of food preservation?

Solution:

This process is less effective in food preservation than are thermal techniques such as boiling because pathogens are more likely to be able to survive cold temperatures than hot temperatures.

QUESTION: 7

The microorganism which helps in fermentation is :

Solution:

Fermentation is the process in which yeasts convert sugar into ethanol in the absence of oxygen. The fermentation process is used to produce alcoholic beverages.

QUESTION: 8

Agents in infectious diseases responsible are called

Solution:

There are five major types of infectious agents: bacteria, viruses, fungi, protozoa, and helminths. In addition, a new class of infectious agents, the prions, has recently been recognized. A brief review of the general characteristics of each of these agents and examples of some diseases they cause follows.

QUESTION: 9

Which two words are synonyms?

Solution:

Microorganism and microbe are two words having same meaning, very small organisms that cannot be seen with naked eyes. So, microorganism and microbe are synonyms.

QUESTION: 10

A plant disease called citrus canker is caused by a _________ .

Solution:

 Citrus canker is a plant disease caused by bacteria. It’s mode of transmission is through air.

Related tests