Test: Microorganisms Friend And Foe - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Microorganisms Friend And Foe - 2


Description
This mock test of Test: Microorganisms Friend And Foe - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Microorganisms Friend And Foe - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Microorganisms Friend And Foe - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Microorganisms Friend And Foe - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Microorganisms Friend And Foe - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Scientists who study microorganisms are called

Solution:

The scientist who study microorganisms are called microbiologists. Microbes are studied by culturing into suitable medium and making their slide.

QUESTION: 2

Microorganisms live as :

Solution:

Microorganisms are found everywhere on earth. They live solitary or in colonies. Most of microbes are either pathogenic or beneficial to human beings.

QUESTION: 3

Microorganisms are :

Solution:

Microorganisms are either autotrophs that prepare their own food or heterotrophs that obtain their food from other organism. Autotrophic microbes includes unicellular algae, while most of bacteria and virus are heterotrophic.

QUESTION: 4

Protective covering that encloses microorganisms during unfavourable conditions:

Solution:

Cyst is the protective covering that encloses microorganisms during unfavourable conditions. Microbes survive under this cyst to continue perpetuation.

QUESTION: 5

The process of conversion of sugar into alcohol is called

Solution:

Ethanol fermentation, also called alcoholicfermentation, is a biological process which convertssugars such as glucose, fructose, and sucrose intocellular energy, producing ethanol and carbon dioxide as by-products.

QUESTION: 6

Microbes are present :

Solution:

Microbes are present everywhere. They are present in air, water, soil, inside the body of living organisms or parasite including thermal vent and polar ice caps.

QUESTION: 7

Which of the following microorganism lives alone:

Solution:

Microorganisms live either solitary or in groups. Amoeba is a protozoon that lives solitary or alone in dirty water having irregular shaped body.

QUESTION: 8

Bacilli bacteria are :

Solution:

On the basis of body shape, bacteria having rod shaped body are called as Bacillus. They may possess cilia or flagella for locomotion.

QUESTION: 9

Anaerobic bacteria will not need :

Solution:

Those bacteria that do not require oxygen for respiration are called anaerobic bacteria. Anaerobic bacteria produce either lactic acid or ethanol as product of respiration along with energy.

QUESTION: 10

Microorganisms are never found in a :

Solution:

Microorganisms are found in everywhere, including hot water springs, ice cold water and marine water. They survive the unfavourable condition by formation of cyst.

QUESTION: 11

Fungi are :

Solution:

Fungi are plant like organisms because the cell of fungi contains cell wall. Chlorophyll is absent in the cell of fungi, hence they are heterotrophic organism.

QUESTION: 12

What are pond scum?

Solution:

Pond scums are floating filamentous algae present in stagnant water bodies. Pond scum grows more if organic nutrients are present more in ponds.

QUESTION: 13

Bacteriophage is a :

Solution:

Bacteriophage is a virus that infects and replicates within a bacterium. They are also called as bacteria eater.

QUESTION: 14

Curd formations needs :

Solution:

Curd formation from milk requires lactic acid bacteria called Lactobacillus. These bacteria produce lactic acid bacteria by multiplying in number at appropriate temperature.

QUESTION: 15

Which of the following organism is used in cheese ripening?

Solution:

After warming the milk, cheesemakers add a starter culture that contains one or more types of bacteria including Lactobacillus helveticus which produce lactic acid as they metabolize.

QUESTION: 16

Yeast is not used in the preparation of :

Solution:

Yeast is a kind of fungi that is used for preparation of alcohol, bread and dhokla. Antibiotics are not produced using yeast. Antibiotics are used to prevent growth of fungi and bacteria.

QUESTION: 17

Which of the following microorganism promotes the formation of curd?

Solution:

Lactobacilli are the bacteria which are naturally present in the milk that convert the sugar(lactose) into lactic acid through the process of fermentation and that is seen in the form of curd.

QUESTION: 18

Which is a fungal disease in human?

Solution:

Athlete’s foot is a fungal disease in human beings. Anthrax and amoebiasis are bacterial disease while amoebiasis is a protozoal disease.

QUESTION: 19

TMV causes disease in :

Solution:

Tobacco Mosaic Virus (TMV) causes disease in tobacco plant. The symptoms of this disease include yellowing of leaves, curling of leaf.

QUESTION: 20

BCG vaccine given to infants protects them from :

Solution:

BCG (Bacille Calmette-Guérin) is a vaccine given to babies to protect them from serious forms of Tuberculosis (TB) such as TB Meningitis (an infection of the brain) and Miliary TB (wide spread infection).

Related tests