Test: Mineral And Energy Resources


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Mineral And Energy Resources


Description
Attempt Test: Mineral And Energy Resources | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The only nuclear power dominated region /state of India is:

Solution:

Uranium is found in Udaipur, Alwar and Jhunjhunu districts of Rajasthan.

QUESTION: 2

The first off-shore oil field in India is

Solution:

Mumbai High was discovered in 1973. It lies 160 km from Mumbai in the Arabian Sea. Mumbai High field was discovered by a Russian and Indian oil exploration team operating on seismic exploration during mapping of the Gulf of Khambat.

QUESTION: 3

The largest bauxite producer state in India is

Solution:

Odisha is the largest producer of bauxite. The important deposits of bauxite are associated with the Eastern Ghat Super Group of rocks which form the major component of the east coast bauxite deposits. The deposits are of lateritic type and owe their origin to in situ chemical weathering of khondalites and charnockites.

QUESTION: 4

A non- ferrous mineral is

Solution:

Ferrous minerals contain a large percentage of the iron content. Non-ferrous minerals do not. Bauxite, copper, gold, lead, zinc, aluminium are some examples of non-ferrous minerals.

QUESTION: 5

Hydel power is

Solution:

Hydel power is renewable source of energy. Sustainable energy resources are only the renewable energy sources like solar, wind, hydro-geothermal and biomass. These energy sources are environmental friendly.

QUESTION: 6

The richest mineral belt in India is the

Solution:

The Chhotanagpur plateau is indeed the single richest mineral belt of India. Also, it is one of the richest mineral containing area in the whole world. Chhotanagpur plateau has frequently been called the Ruhr of India after a similar mineral-rich area of that name (Ruhr) in Germany. Coal, iron ore, limestone bauxite and copper are the principle products of this belt.

QUESTION: 7

The highest potential of hydro electric power generation is in the:

Solution:

Brahamaputra river basin produces 41% of the country’s hydro electricity.

QUESTION: 8

The name of the main belt of which petroleum and natural gas are main minerals is the

Solution:

The north-western belt extends from Gulf of Khambat in Gujarat and Aravallis in Rajasthan. The major minerals of this region are petrol, zinc and copper.

QUESTION: 9

The use of bio-energy will reduce the pressure on

Solution:

Bio-energy is a potential source of energy derived from biological waste. It is used as electrical energy, heat energy or gas for cooking. It is very prominent in rural households.

QUESTION: 10

Which one of the following minerals is known as brown diamond?

Solution:


The correct answer is Lignite.
Lignite is called as "brown diamond".

  • Lignite, often referred to as brown coal, is a soft, brown, combustible, sedimentary rock formed from naturally compressed peat.
  • It is considered the lowest rank of coal due to its relatively low heat content.
  • It has a carbon content around 25 to 35 per cent.
  • It is mined all around the world and is used almost exclusively as a fuel for steam-electric power generation. Lignite is the most harmful coal for health.
Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code