Test: Motion And Measurement Of Distances - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Motion And Measurement Of Distances - 2


Description
This mock test of Test: Motion And Measurement Of Distances - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Motion And Measurement Of Distances - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Motion And Measurement Of Distances - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Motion And Measurement Of Distances - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Motion And Measurement Of Distances - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Ten millimeter is equal to

Solution:

Ten millimetre is equal to 1 centimetre.

QUESTION: 2

A moving swing has

Solution:

A moving swing has periodic motion as it repeat the same at certain interval of time.

QUESTION: 3

What kind of motion a bullet shows when fired from a gun?

Solution:

A bullet fired from a gun shows linear motion in straight line.

QUESTION: 4

To and fro movement of body is termed as

Solution:

Oscillatory motion can be termed as the repeated motion in which an object repeats the same movement over and over. 

QUESTION: 5

When the motion of the object is not along a fixed path with changing direction

Solution:

During random motion, the motion of the object is not along a fixed path with changing direction.

QUESTION: 6

One meter is equal to _____________ mm.

Solution:

One meter is equal to 100 cm and one cm is equal to 10 mm. therefore, a meter is equal to 100 × 10 = 1000 mm.

QUESTION: 7

Small thickness is measured by using

Solution:

Small thickness is measured by using vernier scale.

QUESTION: 8

Area of surface is measured in

Solution:

Area of a surface is measured in square meter.

QUESTION: 9

Motion described by a simple pendulum is called

Solution:

The motion described by a simple pendulum is called oscillatory motion as it move back and forth.

QUESTION: 10

When a body covers equal distance in equal interval of time. The motion of the body is

Solution:

When a body covers equal distance in equal interval of time, the motion of a body is called as uniform motion.

QUESTION: 11

The distance between two edges of writing board is measured in

Solution:

The distance between two edges of writing board is measured in centimetre.

QUESTION: 12

Volume of milk in a bucket is measured in

Solution:

The volume of milk in a bucket is measured in litres.

QUESTION: 13

Hectare can be used to measure

Solution:

Hectare is unit for measuring large area as area of a crop land.

QUESTION: 14

One hundred millimeter is equal to

Solution:

One centimetre is equal to 10mm. therefore; one hundred millimetre is equal to 10 cm.

QUESTION: 15

Length of curved line can be measured by using

Solution:

Length of a curved line can be measured by using threads.

QUESTION: 16

Diameter of a circle is

Solution:

Diameter of a circle is twice the radius of the circle. D = 2 × r.

QUESTION: 17

Comparison of unknown quantity with known quantity is called

Solution:

Comparison of unknown quantity with known quantity is called measurement.

QUESTION: 18

Movement of blades of a fan is

Solution:

Movement of blades of a fan is circular motion as it rotates in fixed path.

QUESTION: 19

Motion of which of these object is known as periodic motion?

Solution:

Motion of simple pendulum is known as periodic motion.

QUESTION: 20

What is the name of motion when an object repeats its motion after some time?

Solution:

The motion in which an object repeats its motion after some time is called as periodic motion.