Test: Motion And Time - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Motion And Time - 1


Description
This mock test of Test: Motion And Time - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Motion And Time - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Motion And Time - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Motion And Time - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Motion And Time - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Change in position with respect to the surroundings is called

Solution:

Change in position of a body with respect to its surrounding is called as motion.

QUESTION: 2

The earliest clocks for measuring time during day were

Solution:

Sundials were used for measuring time in earlier days on the basis of shadow position.

QUESTION: 3

The speed of the vehicle is recorded by

Solution:

The speed of vehicle at particular point of time is recorded by speedometer fitted on the dashboard of vehicle.

QUESTION: 4

The basic unit of speed is:

Solution:

The basic unit of distance is metre (m). The basic unit of time is second (s). Therefore, the basic unit of speed is m/s.

So option D is the correct answer. 

QUESTION: 5

One hour is equal to

Solution:

One hour = 60 minute and one minute = 60 seconds. Therefore, one hour= 60 x 60 = 3600 seconds.

QUESTION: 6

Which is the most accurate watch?

Solution:

Atomic watches are the most accurate of all wristwatches. An atomic watch is a wristwatch that is radio-controlled to keep the most accurate time on earth. An atomic watch never needs to have its time or date set/adjusted because it receives a low frequency radio signal each night that keeps it perfectly synchronized with the US atomic clock in Colorado.

QUESTION: 7

S.I unit of time is

Solution:

S.I. unit of time is second.

QUESTION: 8

Speed time graph is straight line for

Solution:

Speed time graph is straight line parallel to x-axis for uniform motion of the body.

QUESTION: 9

The rate of change in position of a body is called

Solution:

The rate of change in position of a body is called speed. S.I. unit of speed is meter per second.

QUESTION: 10

A car is moving with 72 km/hrs. The speed of the car in m/s is

Solution:

 We know , 

1km/h=5/18m/s
72km/h=72×5/18m/s
=4×5m/s
=20m/s.

Similar Content

Related tests