Test: Motion And Time - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Motion And Time - 2


Description
This mock test of Test: Motion And Time - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Motion And Time - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Motion And Time - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Motion And Time - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Motion And Time - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Stopwatch is used to measure

Solution:

Stop watch is used to measure exact time during an event like race.

QUESTION: 2

Pendulum of a given length always takes

Solution:

Pendulum of a given length always takes equal times in one oscillation called time period of the pendulum.

QUESTION: 3

Odometer is used to measure

Solution:

Odometer is used to measure total distance travelled by the vehicle.

QUESTION: 4

Number of vibration per second is called

Solution:

Number of vibration per second is called frequency. S.I. unit of frequency is Hertz (Hz).

QUESTION: 5

Time taken to complete one vibration is called

Solution:

Time taken to complete one vibration is called time-period. Time period is reciprocal of frequency.

QUESTION: 6

To and fro movement along an axis is called

Solution:

To and fro movement of a body along an axis is called oscillation.

QUESTION: 7

The meter that is used to measure the distance moved by the vehicle is known as _____​

Solution:

An odometer or odograph is an instrument used for measuring the distance travelled by a vehicle, such as a bicycle or car. The device may be electronic, mechanical, or a combination of the two. Early forms of the odometer existed in the ancient Greco-Roman world as well as ancient China. In countries where Imperial units or US customary units are used, it is sometimes called a mileometer or milometer, the former name especially being prevalent in the United Kingdom and members of the Commonwealth.

QUESTION: 8

Speed is scalar quantity but velocity is a

Solution:

Speed is a scalar quantity but velocity is vector quantity because velocity has both magnitude and direction.

QUESTION: 9

Slope of distance time graph represent

Solution:

In a distance-time graph slope represents the speed of the body and particular interval of time.

QUESTION: 10

Watch used to measure short interval of time is

Solution:

Stop watch is used to measure short interval of time duration involving any event.

QUESTION: 11

One kilometer is equal to

Solution:

One kilometer is equal to 1000 m

QUESTION: 12

Distance traveled = ____________ x Time.

Solution:

Distance travelled is equal to product of speed and time. So, distance travelled = speed × time.

QUESTION: 13

Mineral used in crystal form in watch is

Solution:

Quartz is used in crystal form in watch that gives very accurate time.

QUESTION: 14

When a body covers equal distance in equal interval of time. The speed of the body is called as

Solution:

When a body covers equal distance in equal interval of time, the speed of the body is called as uniform motion.

QUESTION: 15

Time interval of 1000 years is called

Solution:

The time interval of 1000 years is called a millennium.

QUESTION: 16

Total distance covered by a body in unit interval of time in particular direction is called

Solution:

Total distance covered by a body in unit interval of time in particular direction is called velocity.

QUESTION: 17

What kind of motion a bullet shows when fired from a gun?

Solution:

A bullet fired from a gun shows linear motion as it goes straight in one direction.

QUESTION: 18

To and fro movement of body is termed as

Solution:

To and from movement of a body is called as oscillatory motion.

QUESTION: 19

speedometer fitted on dashboard of car measures

Solution:

Speedometer is fitted on dashboard of car measures the speed of car at particular moment of time.

QUESTION: 20

When the motion of the object is not along a fixed path with changing direction

Solution:

When the motion of the object is not along a fixed path with changing direction, the motion of body is random motion.

Related tests