Test: Natural Hazards And Disasters


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Natural Hazards And Disasters


Description
This mock test of Test: Natural Hazards And Disasters for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Natural Hazards And Disasters (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Natural Hazards And Disasters quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Natural Hazards And Disasters exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Natural Hazards And Disasters extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Far less dramatic disaster is

Solution:

Disasters due to landslides, are in general, far less dramatic than due to earthquakes, volcanic eruptions, tsunamis and cyclones but their impact on the natural environment and national economy is in no way less severe.

QUESTION: 2

The picture shows a disaster caused due to

Solution:

Landslide is the mass movement of rock, debris or earth down a slope. It includes a broad range of motions whereby falling, sliding and flowing under the influence of gravity dislodges the earth material.

QUESTION: 3

Debris flow that originates on the slope of a volcano is known as

Solution:

Lahar mudflow or debris flow originates on the slope of a volcano. It is usually triggered by heavy rainfall eroding volcanic deposits, sudden melting of snow and ice due to heat from volcanic vents, or the breakout of water from glaciers, crater lakes or lakes dammed by volcanic eruptions.

QUESTION: 4

Which one of the following states receive floods in the winter?

Solution:

During winter, the North-east dry Monsoon winds blow over the Bay of Bengal. Tamil Nadu receives rainfall in the winter season due to northeast trade winds. which causes a flood.

QUESTION: 5

The river valley project has been constructed to check floods in india is

Solution:

The scheme was implemented in India to check the floods as Domadar river was considered as "River of Sorrow" due to frequent floods.

QUESTION: 6

The cause for floods in India is due to

Solution:

The cause for floods in India is due to deforestation,colonisation of flood plains and chocking of drainage channels.

QUESTION: 7

The map below shows the hazard zone of

Solution:

Geographical statistics of India show that almost 54% of the land is vulnerable to earthquakes, in which ‘Zone V’ expects the highest level of seismicity whereas ‘Zone II’ is associated with the lowest level of seismicity.

QUESTION: 8

The most disastrous giant waves are

Solution:

The speed of wave in the ocean depends upon the depth of water. It is more in the shallow water than in the ocean deep. As a result of this, the impact of tsunami is less over the ocean and more near the coast where they cause large-scale devastations.

QUESTION: 9

Natural disasters are

Solution:
QUESTION: 10

Tsunamis are caused when

Solution:

Earthquakes and volcanic eruptions that cause the sea-floor to move abruptly resulting in sudden displacement of ocean water in the form of high vertical waves are called tsunamis (harbour waves) or seismic sea waves. A tsunami is generated when an earthquake comes or a volcano erupts.

Related tests