Test: Nutrition In Animals - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Nutrition In Animals - 1


Description
This mock test of Test: Nutrition In Animals - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Nutrition In Animals - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nutrition In Animals - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Nutrition In Animals - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nutrition In Animals - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Mode of nutrition in animal is

Solution:

Animals obtain their food from plants or other animals. So, mode of nutrition in animal is heterotrophic.

QUESTION: 2

Nutrition in which organism take food inside the body and digest using enzyme is called

Solution:

The mode of nutrition in which organism take complex food inside the body and digest it using enzyme is called as holozoic nutrition.

QUESTION: 3

Ingestion is the process in which organism

Solution:

The process of intake of food inside the body is known as ingestion. Ingestion is the first step in process of holozoic nutrition.

QUESTION: 4

Breaking down of food into simpler form using enzyme is called

Solution:

Breaking down of complex food into simpler form using enzyme is called as digestion. Enzymes are released from glands.

QUESTION: 5

Mode of nutrition in amoeba is

Solution:

Nutrition in amoeba is holozoic. Thus, solid food particles are ingested which are then acted upon by enzymes and digested. It is an omnivore, feeding on both plants and animals. Its diet includes bacteria, microscopic plants like the diatoms, minute algae, microscopic animals like other protozoa, nematodes and even dead organic matter.

QUESTION: 6

Peristalsis is the

Solution:

Peristalsis is the contraction and expansion of muscles of oesophagus for passage of food towards stomach. As the food passes through oesophagus the wall of it expand to allow passage of food.

QUESTION: 7

Which one is a ruminant animal?

Solution:

Those animals whose stomach is divided into four chambers to store different kinds of food are called ruminant animal. Deer is a ruminant animal.

QUESTION: 8

Which one is a unicellular organism?

Solution:

Those organisms whose body is made up of only one cell is called unicellular organism. Amoeba is a unicellular organism.

QUESTION: 9

Insects suck the food in liquid form with the help of

Solution:

Proboscis refers to the tubular feeding and sucking organ of certain invertebrates such as insects (e.g., moths, butterflies, and mosquitoes, worms (including Acanthocephala, proboscis worms) and gastropod molluscs.

QUESTION: 10

Amoeba obtain the food using finger-like projection called

Solution:

The finger-like projections are called “pseudopodia“. They not only help in engulfing food molecules but also help the organism in movement.

Related tests