Test: Nutrition In Animals - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Nutrition In Animals - 2


Description
This mock test of Test: Nutrition In Animals - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Nutrition In Animals - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nutrition In Animals - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Nutrition In Animals - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nutrition In Animals - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The semi-solid mass which is produced after thoroughly mix up of food and gastric juice is called

Solution:

The stomach stores the food for 4-5 hours. The food mixes thoroughly with the acidic gastric juice of the stomach by the churning movements of its muscular wall and is called the chyme. The proenzyme pepsinogen, on exposure to hydrochloric acid gets converted into the active enzyme pepsin, the proteolytic enzyme of the stomach. Pepsin converts proteins into proteoses and peptones (peptides).

QUESTION: 2

Which of the following component of food do not provide energy of body building?

Solution:

Roughage is a component of food which do not provides energy or help in body building. Roughage helps in movement of food in alimentary canal.

QUESTION: 3

The type of digestion which takes place within the cell is termed as

Solution:

The mode of digestion which takes place inside the cell is called as intracellular digestion. Most of multicellular organism digest food inside the cell.

QUESTION: 4

In amoeba, digestion of food takes place inside

Solution:

The mode of nutrition in amoeba is holozoic. Amoeba digests the food inside food vacuole that contain enzyme for digestion.

QUESTION: 5

Which one is the largest gland in the human body?

Solution:

Liver is the largest gland in the human body. Liver secretes bile juice that contains bile salt. Emulsification of fat occurs by the action of bile salt.

QUESTION: 6

Saliva is released from

Solution:

Saliva is released from salivary gland present in mouth. Saliva contains salivary amylase that helps in digestion of starch.

QUESTION: 7

The inner walls of the small intestine have millions of small finger like projections called

Solution:

The interior walls of the small intestine are tightly wrinkled into projections called circular folds that greatly increase their surface area. Microscopic examination of the mucosa reveals that the mucosal cells are organized into finger-like projections known as villi, which further increase the surface area.

QUESTION: 8

The sharp teeth used for tearing food is called

Solution:

Canines are sharp teeth used for tearing food. Canine is more prominent in carnivores to tear the meat.

QUESTION: 9

The process of chewing of food is called

Solution:

The process of chewing food is called mastication. Teeth and tongue help in mastication of food.

QUESTION: 10

Longest part of human alimentary canal is

Solution:

Human alimentary canal is about 9 meter long. Small intestine forms the largest part of meet. Most of digestion takes place in small intestine.

QUESTION: 11

The movement of food in food pipe is called

Solution:

The movement o food by regular contraction and expansion of food pipe is called peristaltic movement.

QUESTION: 12

Bile is secreted from

Solution:

Bile is secreted from liver that contain bile salt. Bile salt helps in emulsification of fat.

QUESTION: 13

Biological catalyst that breakdown the food into simpler form is called

Solution:

Enzymes are biological catalyst that breakdown the complex food into simple form. Enzymes are released from exocrine glands.

QUESTION: 14

Small intestine contain small finger-like projections to absorb digested food is called

Solution:

The mucosa is a mucous membrane. It is the innermost lining of the small intestine. It is made up of a:

  • the layer of epithelial cells (called the epithelium)
  • a layer of loose connective tissue (called the lamina propria)
  • the very thin layer of muscle (called the muscularis mucosa)

 

The inner surface of the mucosa has many finger-like projections called villi. The villi increase the surface area of the small intestine, which helps it absorb digested food.

QUESTION: 15

Absorption of water in alimentary canal takes place in

Solution:
QUESTION: 16

Oesophagus is also known as

Solution:

The oesophagus is also called the gullet or food pipe. It is part of the digestive system, which is sometimes called the gastro-intestinal tract (GI tract). The oesophagus is a muscular tube about 25cm (10in) long. It connects your mouth to your stomach.

QUESTION: 17

ORS stand for

Solution:

ORS stands for Oral rehydration solution. It is used in case of dehydration to maintain water and salt levels in body.

QUESTION: 18

Bile juice is stored in

Solution:

Bile salts are one of the primary components of bile. Bile is a greenish-yellow fluid made by the liver and stored in our gallbladder.

QUESTION: 19

Wall of stomach contains

Solution:

The wall of stomach contains gastric glands which secretes gastric juice. Gastric juice contain pepsin, HCl and mucus.

QUESTION: 20

Grass is rich in ________ a special kind of carbohydrate which can only be digested by ruminants.

Solution:

Cellulose is a type of carbohydrate that can be digested by ruminants and not by humans. 
Ruminants have a large sac-like structure called rumen between the oesophagus and the small intestine. The cellulose of the food is digested here by the action of certain bacteria which are not present in humans.

Related tests