Test: Nutrition In Plants - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Nutrition In Plants - 1


Description
This mock test of Test: Nutrition In Plants - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Nutrition In Plants - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nutrition In Plants - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Nutrition In Plants - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nutrition In Plants - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Plants make their own food by the process of

Solution:

Plants make their food by a process called Photosynthesis. Plants convert carbondioxide and water into energy (food) in the presence of sunlight.

QUESTION: 2

The green colour of plants is due to presence of

Solution:

The green colour of plants is due to presence of chlorophyll inside the chloroplast. Chlorophyll is essential for photosynthesis.

QUESTION: 3

Which of the following, one element has not been proven to be essential in plants

Solution:

Sodium is not an essential element for plants but can be used in small quantities, similar to micronutrients, to aid in metabolism and synthesis of chlorophyll. In some plants, it can be used as a partial replacement for potassium and aids in the opening and closing of stomata, which helps regulate internal water balance. Chloride is needed in small quantities and aids in plant metabolism, photosynthesis, osmosis (movement of water in and out of plant cells) and ionic balance within the cell.

QUESTION: 4

Which one is an herbivorous organism?

Solution:

The organisms that feed on only plant or plant part are called herbivores. Cow is an herbivores organism.

QUESTION: 5

Which of the following component of food provide us energy

Solution:

Carbohydrates provide us energy. Protein is essential for body building. Vitamins and minerals protect us from disease

QUESTION: 6

In non-green plants and animals mode of nutrition is

Solution:

The process by which living organism obtains their food is called mode of nutrition. In non-green plants and animals mode of nutrition is heterotrophs as they obtain food from plants or other animals.

QUESTION: 7

The bacterium which provides nitrogen to the leguminous plants is 

Solution:

The correct answer is Rhizobium because the plants did not able to take nitrogen directly from the air so the rhizobium get them nitrogen in exchange plants give them shelter and food.

QUESTION: 8

Animals which eat the flesh of other animals are called

Solution:

A carnivore, meaning "meat eater", is an organism that derives its energy and nutrient requirements from a diet consisting mainly or exclusively of animal tissue, whether through predation or scavenging. 

QUESTION: 9

The small pores present on the leaves are called

Solution:

The small pores present on the leaves of plant are called stomata. Stomata help in exchange of gases and transpiration.

QUESTION: 10

Ultimate source of energy for all living organisms is

Solution:

Sun is the ultimate source of energy for all living organism. The solar energy captured during photosynthesis is used by all organism as source of energy.

Related tests