Test: Nutrition In Plants - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Nutrition In Plants - 2


Description
This mock test of Test: Nutrition In Plants - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Nutrition In Plants - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Nutrition In Plants - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Nutrition In Plants - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Nutrition In Plants - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Chlorophyll is present inside the

Solution:

Thylakoids are unit of granna which contain chlorophyll. Grana and stroma are present in chloroplast pigments.

QUESTION: 2

Which gas is released during photosynthesis?

Solution:

During photosynthesis carbon dioxide gas is taken and oxygen gas is released along with glucose and water.

QUESTION: 3

Which one is saprophytic organism?

Solution:

Those organisms that obtain their food from dead and decaying organisms are called as saprophytes. Mushroom is a fungus that grows on dead plants.

QUESTION: 4

Which of the following is not an insectivorous plant ?

Solution:

Monotropa, though usually referred to as a saprophyte, actually gets its nourishment from fungal mycelium. Which surround its roots. Such association between roots of higher plants and fungi is known as mycorrhiza.

QUESTION: 5

Which bacteria convert atmospheric nitrogen into soluble form?

Solution:

Rhizobium is present in root nodules of leguminous plant. Rhizobium convert atmospheric nitrogen into water soluble nitrate and nitrite.

QUESTION: 6

Herbivores are _________ eating animals.

Solution:

Plants or plant part eating animals are called as herbivores animals. Cow, Horse, Buffalo are herbivores.

QUESTION: 7

Conduction of inorganic materials in plants occur mainly through minerals absorbed by roots move to the leaf through

Solution:

Xylem transport the minerals absorbed by the root to the leaves.

QUESTION: 8

Which one is a heterotrophic plant?

Solution:

Those organisms that do not prepare their own food by the process of photosynthesis is called heterotrophic organism. Cuscuta is a plant parasite.

QUESTION: 9

Chlorophyll is found in oval-shaped structures called as

Solution:

The 'chlorophyll' is found in the oval shaped structures known as Chloroplast.

The green color giving agent is present in the leaves of trees which help in the process of photosynthesis for plants.
Plants are made out of many parts out of which the oval shaped structure of chlorophyll is present in the chloroplast.
This is where the "energy is captured and converted" to food for the body.

QUESTION: 10

The byproduct of photosynthesis is

Solution:

An extremely important byproduct of photosynthesis is oxygen, on which most organisms depend.

During the process of photosynthesis, carbohydrate, water along with oxygen is produces as by product.

QUESTION: 11

Organism that live and derive food from others are called

Solution:

Organism that live and derive food from others are called parasite, which may be endoparasite or exoparasite.

QUESTION: 12

Algae and fungi live together in

Solution:

Symbiotic association between algae and fungi is which both help each other is called as lichen.

QUESTION: 13

Pitcher plant is an/a

Solution:

Pitcher plant is an insectivores plants that catch insects inside the pitcher like leaves to obtain nitrogen.

QUESTION: 14

The chemical used for Starch test is

Solution:

To check the presence of Starch is food item iodine is used. The food containing starch becomes blue in presence of iodine.

QUESTION: 15

Which one is a total parasite?

Solution:

Those parasites that totally depend upon other organisms for food and shelter are called total parasite. Cuscuta is plant which is a total parasite.

QUESTION: 16

Components of food are called

Solution:

The components of food present in a food item are called as nutrients. Main nutrients are carbohydrates, fats, and proteins along with vitamins and minerals.

QUESTION: 17

Lichen is symbiotic association between

Solution:

Lichen is symbiotic association between algae and fungi in which algae provide food to fungi and fungi provide shelter and absorb water.

QUESTION: 18

During photosynthesis solar energy is converted into

Solution:

During photosynthesis solar energy is converted into chemical energy using solar energy, carbohydrates and water. The energy stored in food is chemical energy.

QUESTION: 19

Amarbel is an example of

Solution:

Amarbel (Cuscuta) is an example of parasite. It does not have chlorophyll. It gets readymade food from the plant on which it is climbing.

QUESTION: 20

The product of photosynthesis is

Solution:

The process in which green plants prepare their food using solar energy, carbon dioxide and water. The main product of photosynthesis is carbohydrates.

Similar Content

Related tests