Test: On The Trail Of The Earliest People - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: On The Trail Of The Earliest People - 1


Description
This mock test of Test: On The Trail Of The Earliest People - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: On The Trail Of The Earliest People - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: On The Trail Of The Earliest People - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: On The Trail Of The Earliest People - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: On The Trail Of The Earliest People - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tools of early man were made of

Solution:

The Early Stone Age began with the most basic stone implements made by early humans. These Oldowan toolkits include hammerstones, stone cores, and sharp stone flakes.

QUESTION: 2

The early man lived in ___ by sides of ______

Solution:

River valleys are most fertile region and the first human settlement were all done to do agriculture. The fertile soil in these regions were best suited for agriculture. Hence people first settled near river valleys.

QUESTION: 3

During the Indus valley civilisation period the dominant number used for weights and measures was:

Solution:

Cubical weights in graduated sizes.These weights conform to the standard Harappan binary weight system that was used in all of the settlements. The smallest weight in this series is 0.856 grams and the most common weight is approximately 13.7 grams, which is in the 16th ratio. In the large weights the system becomes a decimal increase where the largest weight is 100 times the weight of the 16th ratio in the binary system. These weights were found in recent excavations at Harappa and may have been used for controlling trade and possibly for collecting taxes.

QUESTION: 4

Food gatherers means

Solution:

A food gatherer is someone like a hunter who brings food home to his family.  A hunter-gatherer is a human living in a society in which most or all food is obtained by foraging (collecting wild plants and pursuing wild animals), in contrast to agricultural societies, which rely mainly on domesticated species.

QUESTION: 5

The system of exchange of articles is called

Solution:

Barter is a system of exchange by which goods or services are directly exchanged for other goods or services without using a medium of exchange, such as money.

QUESTION: 6

A ___ is a place where archaeological evidence are found

Solution:

An archaeological site is a place (or group of physical sites) in which evidence of past activity is preserved (either prehistoric or historic or contemporary), and which has been, or may be, investigated using the discipline of archaeology and represents a part of the archaeological record.

QUESTION: 7

Living beings that can sow and grow food giving plant for his food were called

Solution:

Food producers are the ones who sows and grows plants for their own survival.

QUESTION: 8

Habitation are the site where

Solution:

Habitation sites are places where people lived, whether permanently or temporarily. They may be constructed dwellings, or possibly a cave or rock-shelter. Habitation sites need not be defended or otherwise enclosed, although many are. Many will be directly associated with other kinds of sites, for example burial grounds and field systems.

QUESTION: 9

A number of things of same kind growing closely (very neatly) are called 

Solution:

Cluster is a group of similar things or people positioned or occurring closely together.

QUESTION: 10

Where is France located?

Solution:

France is located in Western Europe, and is almost twice the size of Colorado. It’s the biggest country in the region.