Test: On The Trail Of The Earliest People - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: On The Trail Of The Earliest People - 2


Description
This mock test of Test: On The Trail Of The Earliest People - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: On The Trail Of The Earliest People - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: On The Trail Of The Earliest People - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: On The Trail Of The Earliest People - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: On The Trail Of The Earliest People - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Palaeolithic age is also known as

Solution:

The cultural period of the Stone Age that began about 2.5 to 2 million years ago, marked by the earliest use of tools made of chipped stone. The Paleolithic Period ended at different times in different parts of the world, generally around 10,000 years ago in Europe and the Middle East. Also called Old Stone Age.

QUESTION: 2

In 9000 B.C began an intermediate stage in stone age culture is called

Solution:

Mesolithic Age

(i) In 9000 BC begin an intermediate stage in stone age culture, which is called the Mesolithic age which lasted till 4000 BC. This phase intervened as a transitional phase between the Palaeolithic age and the Neolithic or New Stone Age.

(ii) Climate change around 9000 BC brought about changes in fauna and flora and made it possible for human beings to move to new areas. Since then there have not been any major changes in climatic conditions.

(iii) The characteristic tools of the Mesolithic age are Microliths

(iv) The Mesolithic people lived on hunting, fishing and food gathering; at a later stage they also domesticated animals.

QUESTION: 3

Food of earliest man were

Solution:

The word "Earliest" itself defines the period of time when fire was not discovered. Without fire earliest man could not boil rice. Rice is obtained from cultivation , at the mean time there was no cultivation, earliest man didn't have any idea about cultivation. Talking about wheat, it too obtained from cultivation and as I mentioned above there was no cultivation in early life. And water, by only drinking water no one can survive even early man. There was only food from nature is fruit, which can be consumed directly from the tree, can be eaten raw. Since the earliest man were born, they were surviving only on fruits. Afterwards they discovered fire and then they started cultivation. They kept shifting place to place until they got settled at a particular place.

QUESTION: 4

Old stone age began

Solution:
2.5 million years
Paleolithic or Old Stone Age: from the first production of stone artefacts, about 2.5 million years ago, to the end of the last Ice Age, about 9,600 BCE. This is the longest Stone Age period.
QUESTION: 5

Where Early man live

Solution: Early man lives on the bank of river because the soil of river valley is more fertile. So they grow crop on that soil and this place is rich in water, food - like fish etc.
QUESTION: 6

The transitional phase between Palaeolithic and Neolithic age is known as

Solution:

The Mesolithic Age was a transitional phase between the Paleolithic Age and the Neolithic Age. The people of this age lived on hunting, fishing, and food gathering; later on they also domesticated animals.

QUESTION: 7

How can you historians to know that early man was aware of the usage of fire

Solution:
QUESTION: 8

In the early stages humans were ______ and nomads

Solution:
QUESTION: 9

Bhimbetka is in present day

Solution:

The Bhimbetka rock shelters are an archaeological site in central India that spans the prehistoric paleolithic and mesolithic periods, as well as the historic period. It exhibits the earliest traces of human life on the Indian subcontinent and evidence of Stone Age starting at the site in Acheulian times. It is located in the Raisen District in the Indian state of Madhya Pradesh.

QUESTION: 10

Stone age is divided into

Solution:

The Stone Age, whose origin coincides with the discovery of the oldest known stone tools, which have been dated to some 3.3 million years ago, is usually divided into three separate periods—Paleolithic Period, Mesolithic Period, and Neolithic Period.

QUESTION: 11

Grasslands were developed around _____ years ago

Solution:
QUESTION: 12

Early people painted on the

Solution:
QUESTION: 13

Some stone produce ___ when struck with each other

Solution:

Fire making, fire lighting or fire craft is the process of starting a fire artificially. It requires completing the fire triangle, usually by heating the tinder above its autoignition temperature. When two stones are stricken together there is friction between the stone which causes heat and ultimately spark.

QUESTION: 14

Which of the following statement is false regarding hunter-gatherers

Solution:
QUESTION: 15

Lithic means

Solution:
QUESTION: 16

What did early human being wear to cover

Solution:

Early humans wore animal skin, fur and plant leave and bark to cover up and protect their skin from the chafing and to sustain against weather conditions like winters and summer and rain. The primary objective of clothing was protection, and they were least bothered about the modesty and adornment values of clothing. Hence correct answer is option (A)

QUESTION: 17

The man had lived on this earth for several hundred years before he learned the art of writing that period is called

Solution:

The period where man had lived on this earth for several hundred years before he learned the art of writing is called Pre-historic period.

Prehistory is the period that begins with the appearance of the human being, about five million years ago, and finishes with the invention of writing, about 6,000 years ago. It is a long period divided into three stages: the Palaeolithic Age, the NeolithicAge and the Metal Age.

QUESTION: 18

Primitive man used to live by the side of river because

(I) To Quench his thirst
(II) Animals come to drink water
(III) Could catch fish
(IV) To make salt
Options are as follows:

Solution:
QUESTION: 19

Which of the following purposes wood was used by early man

Solution:
QUESTION: 20

The special feature of cave painting is the use of

Solution:

In prehistoric art, the term "cave painting" encompasses any parietal art which involves the application of colour pigments on the walls, floors or ceilings of ancient rock shelters. A monochrome cave painting is a picture made with only one colour (usually black). The correct answer is option (B).