Test: Our Changing Earth - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Our Changing Earth - 2


Description
This mock test of Test: Our Changing Earth - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Our Changing Earth - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Our Changing Earth - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Our Changing Earth - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Our Changing Earth - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The place on the surface above the focus is called the

Solution:

The location inside the Earth where an earthquake begins is called the focus (or hypocenter) of the earthquake. The point at the Earth's surface directlyabove the focus is called the epicenter of the earthquake. At the epicenter, the strongest shaking occurs during an earthquake.

QUESTION: 2

An earthquake is measured with a machine called a

Solution:

A seismograph, or seismometer, is an instrument used to detect and record earthquakes. Generally, it consists of a mass attached to a fixed base. During an earthquake, the base moves and the mass does not.

QUESTION: 3

Bhuj is in

Solution:

Bhuj is a city in the state of Gujarat, western India. It’s known for its centuries-old buildings, many of which were damaged in a 2001 earthquake. Close to Harmirsar Lake, the 18th-century Aina Mahal palace is elaborately decorated with chandeliers, mirrors and semi-precious stones. Nearby, the Italian Gothic–style Prag Mahal palace has a bell tower that overlooks the city, and a courtyard containing a Hindu temple.

QUESTION: 4

A massive earthquake hit Bhuj Town on

Solution:

The 2001 Gujarat earthquake, also known as the Bhuj earthquake, occurred on 26 January, India's 52nd Republic Day, at 08:46 AM IST and lasted for over 2 minutes. The epicentre was about 9 km south-southwest of the village of Chobari in Bhachau Taluka of Kutch District of Gujarat, India.

QUESTION: 5

Following points to be considered for the earthquake preparedness except

Solution:

Being near the windows may cause an injury as the tremors may lead to broken glass.

QUESTION: 6

Which of the following is not associated with earthquake

Solution:

Vent is associated with volcano. All volcanoes contain a central vent underlying the summit crater of the volcano.

QUESTION: 7

___ is classified as a major earthquake.

Solution:
QUESTION: 8

There are ____ of small waterfalls in the world

Solution:

It is relatively short (up to 82 meters), but it is one the most powerful waterfalls in the world. Depending on the season, Iguazu Falls drop 1 to 3 million liters of water per second. If Iguazu Falls were a continuous veil of falling water, it would be the widest waterfall in the world.

QUESTION: 9

The highest waterfall is

Solution:

Angel Falls is the world’s highest uninterrupted waterfall. Located in Canaima National Park, the second largest national park in Venezuela, the waterfall tumbles from a cleft near the summit of table top mountain Auyán-tepu into what is known as Devil’s Canyon, 3212 feet (979m) below. The falls are a tributary of the Carrao River, itself part of Venezuela’s Orinoco River system. Considered among the wo

QUESTION: 10

It is a circular opening through which hot molten material erupt suddenly. This opening is called

Solution:

Fine particles of pulverized rock blown from an explosion vent . Measuring less than 1/10 inch in diameter, ash may be either solid or molten when first erupted. By far the most common variety is vitric ash (glassy particles formed by gas bubbles bursting through liquid magma ).

QUESTION: 11

When the river tumbles at steep angle over very hard rocks or down a steep valley side it forms a

Solution:

The running water in the river erodes the landscape. When the river tumbles at steep angle over very hard rocks or down a steep valley side it forms a waterfall

QUESTION: 12

As the river enters the plain it twists and turns forming large bends known as

Solution:

The meander loop cuts off from the river and forms a cut-off lake know as mender lake. As the river enters the plain it twists and turns forming large bends known as meanders.

QUESTION: 13

The steep rocky coast rising almost vertically above sea water is called

Solution:

The steep rocky coast rising almost vertically above sea water is called seacliff. The sea waves deposit sediments along the shores forming beaches. Work of Ice. Glaciers are “rivers” of ice which too erode the landscape by bulldozing soil and stones to expose the solid rock below. Glaciers carve out deep hollows.

QUESTION: 14

An active agent of erosion and deposition in the deserts is

Solution:

Wind is an active agent of erosion and deposition. In deserts we can see the rocks in the shape of mushroom due to the erosion of the lower part of the rock that is why mushroom rocks have wider top and narrower base.

QUESTION: 15

Natural cavity of weak rocks formed by action of waves

Solution:

The sea caves occur on the cliffed coast of the study area where the waves break directly on the rock cliff. Mechanical erosion along with chemical solution process is responsible for the formation of the caves. Deep inlets are formed through the zones of weakness under the force of waves and are eroded out.

QUESTION: 16

In deserts you can see rocks in the shape of a mushroom, commonly called

Solution:

In deserts you can see rocks in the shape of a mushroom, commonly called mushroom rocks. Winds erode the lower section of the rock more than the upper part. Therefore, such rocks have narrower base and wider top.

QUESTION: 17

When the wind blows, it lifts and transports sand from one place to another. When it stops blowing the sand falls and gets deposited in low hill? like structures. These are called

Solution:

When the wind blows, it lifts and transports sand from one place to another. When it stops blowing the sand falls and gets deposited in low hill – like structures. These are called sand dunes.

QUESTION: 18

Large deposits of loess is found in

Solution:  Loess is an aeolian sediment formed by the accumulation of wind-blown silt, typically in the 20–50 micrometer size range, twenty percent or less clay and the balance equal parts sand and silt that are loosely cemented by calcium carbonate. Extensive loess deposits are found in northern China, the Great Plains of North America, central Europe, and parts of Russia and Kazakhstan. The thickest loess deposits are near the Missouri River in the U.S. state of Iowa and along the Yellow River in China. Loess accumulates, or builds up, at the edges of deserts.
QUESTION: 19

Which of the following is not the coastal landforms

Solution:
QUESTION: 20

Which of the following rivers does not form a delta?

Solution:

Conditions for delta formation by a river:

  • The river must have gentle gradient in its lower course
  • The river must carry large amount of sediments along it
  • The coastal plains or area where mouth of river lies should be wide

Though Narmada originates far from Western Ghats and empties into the Arabian Sea, the river flows through a rift valley at a steep gradient which increases its speed. Also, the west coastal plains are less wider than that required for delta formation by Narmada.

Related tests