Test: Our Country India - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Our Country India - 1


Description
This mock test of Test: Our Country India - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Our Country India - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Our Country India - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Our Country India - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Our Country India - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The ____ part of India is surrounded by three big water bodies.

Solution:

The Indian Ocean, The Bay Of Bengal and The Arabian Sea. These include the Brahmaputra River system, the Ganga Bhagirathi Hooghly River, and the West Coast Canal. This is basically the correct sentence which is discussed here. So, these are among the main three water bodies which surrounds India.

QUESTION: 2

India has __ union territories

Solution:

The eight union territories are:

Chandigarh.

Dadra and Nagar Haveli.and Daman and Diu.(combined into 1)

Lakshadweep.

Puducherry.

Andaman and Nicobar Islands.

National Capital Territory of Delhi

Jammu and Kashmir

Ladakh.

 

QUESTION: 3

In the east is the

Solution:

A2 the direction from which the sun rises in the morning, opposite to the west, or the part of an area or country that is in this direction: The points of the compass are north, south, east, and west. Most of the country, except the east, is rural.

QUESTION: 4

Towards the south of the India is

Solution:

The Arabian Sea in the west and the Indian Ocean in the south. The geography of the region is diverse with two mountain ranges - the Western and Eastern Ghats, bordering the plateau heartland.

QUESTION: 5

Which is the only country in the world, which has an ocean after its name

Solution:

The only ocean named after a country is the Indian Ocean. Indian ocean is named after the country 'India' and is the third largest ocean in the world.

QUESTION: 6

India is the ____ largest country in the world.

Solution:

India is the seventh largest country in the world with an area of 3,287,263 square kilometers. It occupies most of Hindustan Peninsula in Asia. Despite of its huge territory, India is a densely populated country, as it is home to more than 1 billion inhabitants.

QUESTION: 7

India has ___ States

Solution:

India is a federal union comprising 28 states and 8 union territories, for a total of 36 entities.

QUESTION: 8

India can be divided into how many natural regions.

Solution:

India is divided into 6 natural or physiographic divisions.
1. The Himalayan range
2.The great Indian desert
3.The northern plains
4.The peninsular plateau
5.The coastal plains
6.The islands

QUESTION: 9

India is located in which hemisphere?

Solution:

India is located within both the Eastern Hemisphere, like the rest of Asia, and the Northern Hemisphere. India is considered as a part of the South Asia region, and it is the seventh-largest country in the world by geographical size.

QUESTION: 10

Which of the following country is smaller than the India in terms of area?

Solution:

Canada's area is 9.985million sq KMs, Australia is 7.692million sq KMs, Russia is 17.1million sq KMs, and Argentina is 2.78million sq KMs and India's area is 3.287million sq KMs. 

Related tests