Test: Peasants, Zamindars And The State- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Peasants, Zamindars And The State- 1


Description
Attempt Test: Peasants, Zamindars And The State- 1 | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Vegetables like tomatoes, potatoes and chillies reached India from the

Solution:

The New World is a term used for the non-Afro-Eurasian parts of the Earth, specifically the Americas. During the seventeenth century, fruits like pineapple and papaya also reached India.

QUESTION: 2

In 18th century, women zamindars were known in

Solution:

Among the landed gentry, women had the right to inherit property. Records show that they freely participated in land dealings that used to take place in the markets. In 18th century, one of the most famous zamindaris was of Rajshahis, and it was headed by a woman.

QUESTION: 3

In the third battle of Panipat, the Marathas were defeated by

Solution:

The third battle of Panipat took place in 1761 AD. Ahmad Shah Abdali defeated the Marathas in this battle.

QUESTION: 4

The term which Indo-Persian sources of the Mughal period frequently used to denote a peasant was

Solution:

Riaya was plural for the term 'raiyat' or 'muzarian'. During the seventeenth century, there were two kinds of peasants – khud-kashta and pahi-kashta in the Mughal Empire.

QUESTION: 5

The third book of the Ain-i Akbari, mulk-abadi, deals with the

Solution:

The book of mulk-abadi provides rich quantitative information on revenue rates and included the “Account of the Twelve Provinces”. This section has a detailed statistical information on the geographic, topographic and economic profile of all subas and their administrative and fiscal divisions (sarkars, parganas and mahals), total measured area and assessed revenue (jama).

QUESTION: 6

In Bihar, the low caste group which was comapared to slaves was

Solution:

Low-caste groups comprised a large section of the village population. They had the least resources and were constrained by their position in the caste hierarchy, much like the Dalits of modern India. The Mallahzadas (literally, sons of boatmen) in Bihar were comparable to slaves.

QUESTION: 7

The basic unit of agricultural society during the Mughal period was the

Solution:

The basic unit of agricultural society was the village. The village was inhabited by peasants who performed the manifold seasonal tasks that made up agricultural production throughout the year – tilling the soil, sowing seeds, harvesting the crop when it was ripe. They also produced agro-based goods like sugar and oil.

QUESTION: 8

Akbar’s “auspicious sayings” were included in

Solution:

Akbar’s “auspicious sayings” were included in the fourth and fifth books of Ain. Along with the sayings of Akbar, they give an account of the ancestry and biography of the author.

QUESTION: 9

Most regions, under the Mughals, produced a minimum of

Solution:

Agriculture was organised around two major seasonal cycles, the kharif (autumn) and the rabi (spring). Most regions, except those terrains that were the most arid or inhospitable, produced a minimum of two crops a year (do-fasla).

QUESTION: 10

The term used by Indo-Persian sources to reffer to peasants was

Solution:

The Indo-Persian sources of the Mughal period used terms like Raiyat or Muzarian to denote peasants. In addition, the terms Kisan or asami were also used.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code