Test: Periodic Classification Of Elements - 1


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Periodic Classification Of Elements - 1


Description
This mock test of Test: Periodic Classification Of Elements - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Periodic Classification Of Elements - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Periodic Classification Of Elements - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Periodic Classification Of Elements - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Periodic Classification Of Elements - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

According to IUPAC recommendations, the number of groups in the long form of the periodic table is :-

Solution:

In chemistry, a group (also known as a family) is a column of elements in the periodic table of the chemical elements. There are 18 numbered groups in the periodic table. 

QUESTION: 2

The law of the modern periodic table was proposed by:

Solution:
QUESTION: 3

The least metallic element of group 1 is :-

Solution:

The group 1 elements in the periodic table are known as the alkali metals. They include lithium, sodium and potassium, which all react vigorously with air and water.

QUESTION: 4

In the third period of the periodic table the element having smallest size is        

Solution:

The size of CL is 175pm.

QUESTION: 5

Which of the following statement is not correct about the trends when going from left to right across the periodic table?

Solution:
QUESTION: 6

The law of octaves was proposed by :-

Solution:

An English scientist called John Newlands put forward his law of octaves in 1864. He arranged all the elements known at the time into a table in order of relative atomic mass. When he did this, he found that each element was similar to the element eight places further on.

QUESTION: 7

The number of periods in the long form of the periodic table is :-

Solution:

A period in the periodic table is a row of chemical elements.There are 7 periods in the periodic table. 

QUESTION: 8

Which of the following has the maximum non-metallic character ?

Solution:

The non-metallic character of elements increases from left to right across a period. Thus, the decreasing order of non-metallic character is F > N > C > B. Again, the non-metallic character of elements decreases down a group.Hence, the correct order of their non-metallic characters is F > N > C > B > Si.

QUESTION: 9

Which of the following sets of elements do not belong to the same group ?

Solution:

Phosphorus is a non-metal that sits just below nitrogen in group 15 of the periodic table. The chalcogens are the chemical elements in group 16 of the periodic table and Chlorine is in group 17 of periodic table.

QUESTION: 10

Which of the following has lowest number of electrons in the valency shell ?

Solution:

There are 5 electrons in an boron atom.The outermost shell has 3 electrons.

QUESTION: 11

An element has an atomic number of 15 with which of the following elements will it show similar chemical properties.        

Solution:

The valence electrons of the atomic number 15 has 5 electrons in it's outermost shell. Nitrogen also has 5 electrons in it's outermost shell . It also belongs to 15th group and has same chemical properties. others have 2,8 and 6 in their outermost shell.

QUESTION: 12

Which of the following has largest atomic size ?

Solution:

Atomic size is the distance from the nucleus to the valence shell where the valence electrons are located. Atomic size of Be is 153 pm.

QUESTION: 13

Which of the following belongs to group 18 ?

Solution:
QUESTION: 14

What is the basis of long form of the periodic table ?

Solution:
QUESTION: 15

Which one is more metallic element ?

Solution: Na is sodium And is highly reactive as comes in top of the reactivity series it is highly endothermic.
QUESTION: 16

Element X forms a chloride with the formula XCl2, Which is a solid with a high metingpoint, X would most likely be in the same group of the periodic table as :-

Solution:
QUESTION: 17

How many groups and periods are present in the modern periodic table?

Solution:
QUESTION: 18

Electropositive character of elements in a period ___________ from left to right

Solution:

Metallic character decreases across a period from left to right. On the other hand non-metallic character increases with increase in atomic number across a period.

QUESTION: 19

How does the valency vary in going down a group?

Solution:
QUESTION: 20

What is the nature of an element having atomic number 20?

Solution:

The electronic configuration of the element is 2 8 8 2.Therefore the valance electron is 2.The nature of element will be metallic.

QUESTION: 21

Which group elements are called transition metals?

Solution:

Many scientists describe a "transition metal" as any element in the d-block of the periodic table, which includes groups 3 to 12 on the periodic table. In actual practice, the f-block lanthanide and actinide series are also considered transition metals and are called "inner transition metals".

There are a number of properties shared by the transition elements that are not found in other elements, which results from the partially filled d shell. These include
1. the formation of compounds whose color is due to d–d electronic transitions
2. the formation of compounds in many oxidation states, due to the relatively low energy gap between different possible oxidation states[
3. the formation of many paramagnetic compounds due to the presence of unpaired d electrons. A few compounds of main group elements are also paramagnetic (e.g. nitric oxide, oxygen)

QUESTION: 22

What property of all elements in the column of the periodic table as fluorine have in common?

Solution:
QUESTION: 23

Which group of periodic table does Ge belongs to?

Solution:

The carbon group is a periodic table group consisting of carbon (C), silicon (Si), germanium (Ge), tin (Sn), lead (Pb), and flerovium (Fl). It lies within the p-block. In modern IUPAC notation, it is called Group 14.

QUESTION: 24

An element belongs to period 2 and group 2 th number of valence electrons in the atoms of this element is.        

Solution:
QUESTION: 25

In Newlands law of octaves elements are arranged in order of

Solution:

In 1864, Newlands arranged the known 56 elements in the order of increasing atomic masses. He observed that the properties of every eighth element are similar to the properties of the first element. Based on this observation, he proposed the Law of Octaves for the classification of elements. Law of Octaves: When the elements are arranged in the increasing order of their atomic masses, the properties of every eighth element are similar to the first.