Test: Planning And Sustainable Development In Indian Context


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Planning And Sustainable Development In Indian Context


Description
Attempt Test: Planning And Sustainable Development In Indian Context | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

Irrigation in Stage-I command area of the canal was introduced in

Solution:

Irrigation in Stage-I command area of the canal was introduced in early 1960s, whereas, the command area of Stage-II began receiving irrigation in mid-1980s.

QUESTION: 2

When was the term ‘Sustainable Development’ came into existence?

Solution:
QUESTION: 3

National planning committee was appointed by

Solution:

National planning committee was appointed in 1938 to formulate certain policies and perspectives.

QUESTION: 4

Indira Gandhi canal was known as

Solution:

It is one of the largest canal systems of India. Conceived by Kanwar Sain in 1948, the canal project was launched on 31 March, 1958.

QUESTION: 5

In which year, Mr. Visvesvaraya published a ten year plan for India?

Solution:

M. Visvesvaraya was an engineer by profession. He was Dewan of Mysore from 1912 to 1918. He founded Mysore University. In 1934 he published his own suggestions for a ten-year plan for India. This was the first attempt at economic planning in India.

QUESTION: 6

Bhakra-Nangal, Kosi, Damodar valley projects were planned during

Solution:

For flood controls, irrigation, generate power and regulate soil erosion.

QUESTION: 7

Indira Gandhi Canal originates from the

Solution:

The canal originates at Harike barrage in Punjab and runs parallel to Pakistan border at an average distance of 40 km in Thar Desert of Rajasthan. It was conceived by Kanwar Sain in 1948, the canal project was launched on 31 March, 1958.

QUESTION: 8

Where does Indira Gandhi Canal originate from?

Solution:

The correct option is A.
Aim of this ambitious project is to irrigate the thirsty desert land of Western Rajasthan with Himalaya's water and provide drinking water to crores of inhabitants of this area. Origin of this canal is from Harike barrage situated in Punjab. From Harike, 204 Km. long Indira Gandhi Feeder off-takes, which has 170 Km.

QUESTION: 9

All the lift canals of Indira Gandhi canal originate from

Solution:

All the lift canals originate from the left bank of main canal while all the canals on the right bank of main canal are flow channels.

QUESTION: 10

A sequence of actions designed to solve problems in future is commonly known as

Solution:

Planning involves the process of thinking, formulation of schemes, and implementation of set of actions to achieve some goal.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code