Test: Pollution Of Air And Water - 2


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Pollution Of Air And Water - 2


Description
This mock test of Test: Pollution Of Air And Water - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Pollution Of Air And Water - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Pollution Of Air And Water - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Pollution Of Air And Water - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Pollution Of Air And Water - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Addition of harmful substance in water to make it unfit for human consumption is called

Solution:

Addition of harmful substances in water to make it unfit for human consumption is called water pollution. Harmful substance includes domestic and industrial sewage

QUESTION: 2

The substance that pollute the natural substance is called

Solution:

The substances that pollute the natural substances like air, water and soil are called pollutant. Exhaust from industries and vehicular emission are some common pollutants.

QUESTION: 3

Water pollution is caused by

Solution:

Water pollution is caused by addition of untreated domestic sewage and industrial wastage in water bodies.

QUESTION: 4

Which of the following area is most likely to be most air polluted?

Solution:

Residential area, park and crop fields are very less polluted areas while industrial areas have large number of factories that emit harmful gases to cause air pollution.

QUESTION: 5

Which one is not a natural source of water

Solution:

Ponds, river and lake are natural source of water as they are present naturally on earth. On the other hand Canals are manmade source of water especially for irrigation purpose.

QUESTION: 6

Which of the following is not responsible for air pollution?

Solution:

Air pollution is caused by combustion of fossil fuels, chimneys of factories and burning of coal. Freezing of ice is not responsible for air pollution.

QUESTION: 7

Which is not produced by burning of fossils fuel?

Solution:

Burning of fossil fuel produce carbon dioxide gas, Sulphur dioxide gas and Nitrogen oxide gas. Oxygen gas is not produced by burning of fossil fuel.

QUESTION: 8

The purest form of water is

Solution:

Rain water is purest form of water as during cloud formation evaporation of water takes place in which impurities are left in water bodies. Spring water, subsoil water and hand pump water contains some salt dissolved in it.

QUESTION: 9

Which one is not an organic waste?

Solution:

Vegetable peels, cotton cloths and paper are organic wastes as obtained from plants. DDT is insecticide that used to kill insects and pests prepared in laboratory.

QUESTION: 10

Which one is a common source of drinking water?

Solution:

River and lake are common source of drinking water. Sea and ocean water are salty and cannot be used for drinking purpose.

Related tests