Test: Population : Distribution, Density, Growth And Composition


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Population : Distribution, Density, Growth And Composition


Description
This mock test of Test: Population : Distribution, Density, Growth And Composition for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Population : Distribution, Density, Growth And Composition (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Population : Distribution, Density, Growth And Composition quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Population : Distribution, Density, Growth And Composition exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Population : Distribution, Density, Growth And Composition extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Average density of population in India, according to 2011 census, was

Solution:

Density of population, is expressed as number of persons per unit area. It helps in getting a better understanding of the spatial distribution of population in relation to land. Density of population, is expressed as number of persons per unit area. It helps in getting a better understanding of the spatial distribution of population in relation to land. The density of population in India (2011) was 382 people per square kilometer and ranks third among the most densely populated countries of Asia following Bangladesh (1203 people per square kilometer in 2013) and Japan (350 people per square kilometer in 2011). There has been a steady increase of more than 200 people per square kilometer over the last 50 years as the density of population increased from 117 people per square kilometer.

QUESTION: 2

The Indian State/UT with highest density of population, according to 2011 census?

Solution:

The National Capital Region area of Delhi possesses the highest of the population density 2011 among the states of India having a statistics of 11,297 per square kilometre.

QUESTION: 3

The proportion of people living in the rural areas is about

Solution:

According to the provisional data released by Census India, the proportion of rural population declined from 72.19% in 2001 to 68.84% in 2011.

QUESTION: 4

In terms of population, India's rank in the world is

Solution:

China and India is the two most populated country of the world. China is the most populated country with approximately 1.39 billion people in 2014. India is second most populated country with approximately 1.27 billion people in 2014.

QUESTION: 5

What happens to the proportion of migrants with the increasing distance from source area?

Solution:

The proportion of migrants decrease with the increasing distance from source area.

QUESTION: 6

The highest density of population, among the states of India, is found in

Solution:

The records of population density 2011 of India state that the density 2011 has increased from a figure of 324 to that of 382 per square kilometer. Bihar is the most thickly populated state (1106 persons/sq km.) followed by west bengal-1028 and Kerala 860

QUESTION: 7

A factor of low growth rate of population in India is

Solution:

India's population growth rate was 1.2%, in 2013. The growth rate of population in India has been caused by annual birth rate, death rate and rate of migration.

QUESTION: 8

Demographic factors that affect the distribution of population are

Solution:

An uneven spatial distribution of population in India suggests a close relationship between population and physical, socioeconomic and historical factors. Fertility rate, mortality rate and migration are the demographic factors that affect the distribution of population.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 9

Which city has the highest population density in India?

Solution:

Urban population density

  • Chennai - 14,350 persons per sq km
  • Kolkata - 23,900 persons per sq km
  • Mumbai -29,650 persons per sq km
  • Delhi - 11,050 persons per sq km
QUESTION: 10

In the world, India is one of the

Solution:

Level of urbanization increased from 27.81% in 2001 Census to 31.16% in 2011 Census. According to the UN the year 2007 witnessed the turning point when more than 50% of the world population were living in cities, for the first time in human history.