Test: Reproduction In Animals - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Reproduction In Animals - 2


Description
This mock test of Test: Reproduction In Animals - 2 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Reproduction In Animals - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproduction In Animals - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Reproduction In Animals - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproduction In Animals - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Puberty ends when an adolescent reaches

Solution:

The age at which boys and girls start producing male and female gametes is called puberty. Puberty end when an adolescent reaches reproductive maturity.

QUESTION: 2

Process of formation of spermatozoa is called

Solution:

The formation of spermatozoa is called spermatogenesis. Spermatogenesis occurs in testes of male at puberty to form male gametes.

QUESTION: 3

The testes produce male gametes called

Solution:

Testes is primary sex organ of male in which sperms are produced at maturity. Sperms are male gametes produced in large number for fertilization.

QUESTION: 4

Fusion of male and female gametes produces

Solution:

The process in which fusion of male and female gamete takes place is called fertilization. Fertilization leads to formation of single cell called zygote.

QUESTION: 5

Which of the following can prevent sexually transmitted disease?

Solution:

The disease which can be transmitted from one person to other person during sexual intercourse is called sexually transmitted disease. Condom can prevent STD’s as well as unwanted pregnancy.

QUESTION: 6

Fallopian tube is also known as

Solution:

Fallopian tube is a long duct that transfer ovum from ovary to uterus. Fallopian tube is also known as oviduct.

QUESTION: 7

The thread like structure present in nucleus of cell to carry traits to next generation is called

Solution:

Chromosomes is thread like structure present in nucleus of cell to carry traits from one generation to next generation. Each organism contains certain number of chromosome.

QUESTION: 8

In yeast, asexual reproduction takes place by

Solution:

In yeast, asexual reproduction takes place by budding. During budding small outgrowth is formed that enlarge and separate from parent body.

QUESTION: 9

Female reproductive system contains ______ of ovaries.

Solution:

Female reproductive system contains a pair of ovaries. Ovaries produce female gamete called ovum and secrete female hormone.

QUESTION: 10

Which sex organ of male produce sperms?

Solution:

Testis is the primary sex organ of male that produces sperm. A pair of testes is located in scrotum descending form abdominal cavity.

QUESTION: 11

How many mature egg/s are released every month from ovaries in human beings.

Solution:

In human female one mature egg is released every month from ovaries in the middle of menstrual cycle.

QUESTION: 12

The copulatory organ human male is called

Solution:

The process during which male release their sperm in genital organ of female is called copulation. The copulatory organ of human male is called penis.

QUESTION: 13

The unfertilized egg always has ________ chromosome.

Solution:

The unfertilized egg always has one X chromosome because egg is formed by meiosis cell division in which number of chromosome reduces to half.

QUESTION: 14

Development of baby takes place inside

Solution:

Development of baby takes place inside the uterus of female. Fertilized egg attach to wall of uterus with the help of placenta to supply nutrient and oxygen.

QUESTION: 15

Sperm and ovum are

Solution:

Sperm is male gamete while ovum is female gamete produce by meiosis cell division. Both sperm and ovum are single celled that fuse to produce zygote.

QUESTION: 16

Which of the following fertilize internally?

Solution:

When fertilization takes place inside the female body, it is called internal fertilization. In human beings, fertilization takes place in fallopian tube of female.

QUESTION: 17

First cell that begin the life of an organism is called

Solution:

Zygote is the first cell that begins the life of an organism. Zygote is formed by fusion between male and female gamete.

QUESTION: 18

The first cloned sheep was named

Solution:

The first cloned sheep was named Dolly. Cloning is the technique in which identical organism is produced asexually.

QUESTION: 19

Fertilization which takes place inside the female body is called

Solution:

The fertilization which takes place inside the female body is called as internal fertilization because development to new organism takes place safely inside the female body.

QUESTION: 20

The female gametes are produced by?

Solution:

Related tests