Test: Reproduction In Plants - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Reproduction In Plants - 2


Description
This mock test of Test: Reproduction In Plants - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Reproduction In Plants - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Reproduction In Plants - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Reproduction In Plants - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Reproduction In Plants - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Male gametes in pollen grain reach to female gamete by

Solution:

Male gametes in pollen grain reach to female gamete by pollen tube to form zygote.

QUESTION: 2

Reproduction in Bryophyllum takes place by its

Solution:

Reproduction in Bryophyllum takes place by its leaf. Leaf margin contains a number of plantlets.

QUESTION: 3

Female reproductive parts of flower is

Solution:

A female reproductive part of flower is carpel. Carpel consists of ovary, stigma and style.

QUESTION: 4

Light pollen grain is carried by

Solution:

Pollen grains are transfer from anther to stigma of another flower during pollination. Light pollen grain is carried by winds.

QUESTION: 5

Which of the following organism reproduce by budding

Solution:

Yeast reproduce asexually by budding in which small outgrowth is formed on the body that separate from parent body.

QUESTION: 6

Transfer of pollen grain from anther to stigma is called

Solution:

Transfer of pollen grain from anther to stigma is called pollination.

QUESTION: 7

Bread mold reproduce by

Solution:

Bread mold reproduces by spore formation. Large number of spore is formed inside the sporangium.

QUESTION: 8

Rose plant is grown by

Solution:

Rose plant is grown by stem cutting in which small part of stem is placed in moist soil to form root.

QUESTION: 9

It is more economical to propagate potato through

Solution:

It is more economical to propagate potato through piece of tuber containing eyes as each eye produce bud.

QUESTION: 10

Mature ovule forms

Solution:

Mature ovule forms seeds inside the ovary and ovary mature to form fruits.

QUESTION: 11

Most common means of pollination is

Solution:

Air is the most common means of pollination. The pollen grain must be light, dry and winged.

QUESTION: 12

Potato used as vegetable is ____________ part of potato plant.

Solution:

Potato used as vegetable is modified stem of potato plant. Food is stored inside the potato tuber.

QUESTION: 13

Banana is a _______________ plant.

Solution:

Banana is a monocot plant as contain leaf having parallel venation.

QUESTION: 14

Fragmentation is mode of asexual reproduction in

Solution:

Fragmentation is mode of asexual reproduction in which body parts splits into two or more parts to develop as new plant.

QUESTION: 15

In lower organisms reproduction takes place by

Solution:

In lower organisms asexual reproduction takes place by fission and budding.

QUESTION: 16

In asexual reproduction

Solution:

In asexual reproduction gametes formation do not occurs and single parent is involved.

QUESTION: 17

The mode of reproduction in which plants parts are used to develop new plant is called

Solution:

The mode of reproduction in which plants parts are used to develop new plant is called vegetative propagation. Cutting, layering and grafting is common means of vegetative propagation.

QUESTION: 18

Small bulb like projection coming out of the yeast cell is called

Solution:

Small bulb like projection coming out of the yeast cell is called bud. Bud detach from the parent body to form new organism.

QUESTION: 19

Onion is propagated through its

Solution:

Onion is propagated through its bulbs, vegetative mode of propagation.

QUESTION: 20

Flowers with both Androecium and the Gynoecium are called 

Solution:

Bisexual flowers have both male (androecium) and female (gynoecium) reproductive structures, including stamens and an ovary.