Test: Resources - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Resources - 1


Description
This mock test of Test: Resources - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Resources - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Resources - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Resources - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Resources - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Name the term that can collectively refer to consist of all living and nonliving things that surround an organism.

Solution:

All the living and non-living things that surround an organism make up its environment. The living or the biotic components include the life forms surrounding the organism. These may include plants and other organisms (some of which may be its prey, while some may be its predators). Similarly, the non-living or abiotic things surrounding an organism include the likes of temperature, soil, moisture, wind, light, etc.

QUESTION: 2

Pick out the correct word from the given list of options and complete the following statement:

A _______________ is anything that can be used to satisfy human wants and has a value.

Solution:

A resource is any physical material constituting part of Earth that people need and value. Natural materials become resources when humans value them. Some resources are finite, while others can be replenished at varying rates.

QUESTION: 3

Atmosphere maintain the temperature of earth because        

Solution:

It absorbs harmful ultraviolet radiation from the sun, helps keep Earth's surface warm via the greenhouse effect, and reduces temperature extremes between day and night. Yay atmosphere! It keeps Earth livable. So, thanks to gravity, although some of Earth's atmosphere is escaping to space, most is staying here.

QUESTION: 4

Water, Electricity, Rickshaw etc have all something in common, they have been used by people and hence they are all examples of

Solution:

Utility means: 
1. Business: Large firm that owns and/or operates facilities used for generation and transmission or distribution of electricity, gas, or water to general public.

2. Computing: Auxiliary program that performs a specific useful function to maintain, or augment the efficiency of, a computer system. Utilities range from the small and simple to the large and complex, and from being marginally useful to being indispensable. Functions performed by utilities include data compression, data recovery, disk defragmentation, management of computer resources and files, system diagnosis, virus detection, and numerous other.

QUESTION: 5

What makes an object or substance a resource is called _____________

Solution:

Utility or usability is what makes an object or substance a resource. Example: water textbook etc.
Some resources have economic value while some do not.  Example: Metals may have an economic value a beautiful landscape may not. But both satisfy human needs so these are considered as resource.
Some resources can become economically valuable with time.

QUESTION: 6

Some resources have economic value. From the given list of options, with respect to the given context, which one is closest in meaning to the word 'Value'?

Solution:

The closest one is worth because as we know that when worth of an object increases its value also increases.

QUESTION: 7

Grandmother's home remedies have no commercial value, but can be patented and sold to become economically valuable. What exactly is the meaning of the word Patent from the following list of options?

Solution:

Patent is a right on the invention that is if you invent or discover something you register that information in your name that means you are owner of that invention.

QUESTION: 8

From the following which one can be described as a best example for having an economic value

Solution:

Water contaminated with iron and manganese often contains iron or manganese bacteria. These bacteria feed on the minerals in the water. They do not cause health problems, but do form a reddish- brown (iron) or brownish-black (manganese) slime in toilet tanks and can clog water systems.

QUESTION: 9

With regard to the Resources a few statements are given, which one among the following is NOT TRUE?

Solution:

It is true that people are considered as important resources because unlike other resources, human resource can use themselves as well as the other resources also. But, not all kinds of resources can do so. So, people are a very important resource.

QUESTION: 10

Name the term given to the resources that are drawn from Nature and used without much modification.

Solution:

Natural resources are resources that are withdrawn from nature and exist without actions of humankind. This includes all valued characteristics such as magnetic, gravitational, and electrical properties and forces. On earth it includes: sunlight, atmosphere, water, land (includes all minerals) along with all vegetation and animal life that naturally subsists upon or within the heretofore identified characteristics and substances.

Related tests