Test: Resources - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Resources - 2


Description
This mock test of Test: Resources - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Resources - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Resources - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Resources - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Resources - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Balancing the need to use resources and also conserve them for the future is called

Solution:

Sustainable development is the organizing principle for meeting human development goals while at the same time sustaining the ability of natural systems to provide the natural resources and ecosystem services upon which the economy and society depend. The desirable end result is a state of society where living conditions and resource use continue to meet human needs without undermining the integrity and stability of the natural systems.

QUESTION: 2

On the basis of origin, Natural resources can be classified as____________ and ________.

Solution:

Its biotic and abiotic. biotic mens source of living organism like human, plant, tiger ect. and abiotic means source of non living organism like stone, ball, bat ect.

QUESTION: 3

On the basis of the availability of supply, Natural resources can be classified as __________ and ________.

Solution:

1.Renewable resources -These can be renewed or reproduced by physical, chemical and mechanical processes. For example, water , forests, wildlife, etc.

2.Non-Renewable resources -These occur over a very long geological time and take millions of years in their formation. For example, minerals and fossil fuels 

QUESTION: 4

On the basis of their use and development, Natural resources can be classified as ________ and ________.

Solution:

Actual resource are resources whose quantity is known and are used in present.eg black soil in maharashtra . potential resources are resources whose quantity is not known and are not used in present.eg uranium in ladakh. Actual resources are coal,Water, petrol Potential resources are uranium in Ladakh etc.

QUESTION: 5

On the basis of their distribution, Natural resources can be classified as____________ and ________.

Solution:

They can also be classified as actual and potential on the basis of level of development and use, on the basis of origin they can be classified as biotic and abiotic, and on the basis of their distribution, as ubiquitous and localized (private resources, community-owned resources, natural resources, international .

QUESTION: 6

From the given list of options, which one can be considered as an example of a Natural Resource?

Solution:

Sun is a natural resource because it occur in nature millions of years ago.But in the case of bridges, roads, railway tracks they are built by human being. They are not naturally occurring in nature.

QUESTION: 7

 Nitrogen fixation can be done by        

Solution:

Nitrogen fixation is the process by which nitrogen gas from the atmosphere is converted into different compounds that can be used by plants and animals. There are three major ways in which this happens: first, by lightning; second, by industrial methods; finally, by bacteria living in the soil.

QUESTION: 8

Analyse the following and fill up the blank from the options given 

Solution:
QUESTION: 9

All living organisms including the flora and fauna are classified under

Solution:

Biotic resources are resources derived from the biosphere such as living things and from forest and the materials derived from them. This mainly include fossil fuels like petroleum, coal gas, etc. Abiotic means other than living things that mean non-living things examples are fresh air, land ,heavy metal.

QUESTION: 10

Complete the following :

On the basis of their development and Use, resources can be classified as Actual and ________ Resources

Solution:

Biotic and abiotic resources are classified on the basis of origin.renewable resources are on the basis of exhaustion., but on the basis of their use resources can be classified as actual. potential developed and stock.

QUESTION: 11

Name the Resources where the quantity is known

Solution:

Resources whose quantity is known and which are being used at present are called actual resources.

QUESTION: 12

The rich deposits of coal in Ruhr region of Germany is the best example for ___________

Solution:

Actual resources are those that have been surveyed, their quantity and quality determined, and are being used in present times. For example, petroleum and natural gas is actively being obtained from the Mumbai High Fields.

QUESTION: 13

Petroleum found in the West Asian areas is a good example of ____________

Solution:

Resources are natural oil reserves of the Middle East, the hydroelectric power of Niagara Falls, iron ore deposits of Madhya Pradesh, petroleum and natural gas in West Asia and India's Mumbai High, dark soils in Deccan plateau and rich coal deposits in Germany.

QUESTION: 14

Dark soils of the Deccan plateau in Maharashtra is a good example of ____________

Solution:

Actual resources :- 

The actual resources are those that have been surveyed and put to good use and their total quantity and quality is determined and they are being used in the present times.

 

Example of Actual resources - 

# The petroleum which is obtained from Mumbai High. 

# The rich deposits of coal in Ruhr in Germany.

# The dark soil of the Deccan Plateau in Maharashtra.

QUESTION: 15

Name the type of resource whose entire quantity may not be known and these are not being used at present

Solution:

Potential resources are resources which exist in a region and which can be used in the future. For example:- Mineral oil may exist in many parts of India where sedimentary rocks are found but till it is actually drilled out and put into use, it remains a potential resource.

QUESTION: 16

High speed winds, solar energy, bio waste etc were all considered as potential sources of energy in the past, but today they are all examples of ___________

Solution:

Due to increasing demand in this fast moving world and rapid industrialization, there is substantial increase in usage of natural biotic resources which are offcourse limited. With increasing the cost of these resources, people started to look after other renewable resources not just because of availability but also to reduce the hazards i.e. Air Pollution, Water Pollution etc. caused by resources like fossil fuels and petroleum. So more the renewable energy got into picture, people started to understand it's importance and as a result due to even low cost these are getting status of actual resources. Summarising in following points to the answer - 1. Limited Biotic Resources 2. Health and Environmental hazards by Nuclear Energy and Pollution 3. Wind Power, Bio Waste and Solar Energy are cheap and renewable. 4. Also these are unharmful to environment.

QUESTION: 17

Pick out from the options given and fill the blank correctly.

On the basis of their _________, Natural resources can be classified as Ubiquitous and Localised resources

Solution:

Natural resources may be further classified in different ways. Resources can be categorized on the basis of origin: Abiotic resources comprise non-living things (e.g., land, water, air and minerals such as gold, iron, copper, silver). Biotic resources are obtained from the biosphere.

QUESTION: 18

Name the type of resources which have the capacity or ability to reproduce or renew quickly .

Solution:

Renewable energy never runs out, example: solar energy is powered by heat the sun and never runs out. Examples include oxygen, fresh water, solar energy and biomass. New resources may include goods or commodities such as paper and leather.

QUESTION: 19

Solar Energy is an example of ________________

Solution:

A renewable resource is a resource which can be used repeatedly and replaced naturally. Examples include oxygen, fresh water, solar energy and biomass. ​Solar energy - Energy from the sun. The sun can be used to charge batteries, can be collected with solar cells to make electricity, or used passively to heat a building.

QUESTION: 20

What would you call resources of limited stock ?

Solution:

The term 'non-renewable' suggests the limited nature of a natural resource. Essentially, the term can be used for any resource that cannot be recovered from the earth readily, after once it has been exhausted. For example: Coal:- it takes thousands of years for coal to form in-between the rocky layers of earth from organic materials that have decomposed. Whereas wind is a renewable resource, it is not limited.

Related tests