Test: Respiration In Organisms - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Respiration In Organisms - 1


Description
This mock test of Test: Respiration In Organisms - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Respiration In Organisms - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration In Organisms - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Respiration In Organisms - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration In Organisms - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In insects, air enters the body through

Solution:

In insects, air enters the body through spiracles present on lateral sides of body as small opening.

QUESTION: 2

During exhalation, the ribs move

Solution:

The process of releasing air during respiration is called exhalation. During exhalation, the ribs move downwards to reduce the volume of thoracic cavity.

QUESTION: 3

Plants breathe through their stomata located in their

Solution:

Stomata are small openings on the leaves surface through which exchange of gases takes place in plants.

QUESTION: 4

Gills are respiratory organs in

Solution:

Gills are respiratory organs in fish. Gills intake oxygen from water.

QUESTION: 5

Breathing is a

Solution:

Breathing may be defined as the process of taking in oxygen from the environment and giving out carbon dioxide So, breathing is just a physical process in which no energy is released.
On the other hand, the process of respiration is more complex. It involves the inhalation of air, absorption and transport of oxygen to various cells of the body, oxidation of food in the cells and elimination of carbon dioxide from the body. Thus, respiration is a biochemical process. 

QUESTION: 6

In anaerobic respiration which chemical substance is produced?

Solution:

The products of anaerobic respiration are lactic acid,Alcohol,carbon dioxide, and water. Anaerobic respiration is the breakdown of glucose in the absence of oxygen.

QUESTION: 7

Blood is red coloured due to presence of

Solution:

Blood is red coloured due to presence of haemoglobin pigment that carries oxygen.

QUESTION: 8

Inhalation is the

Solution:

The part of breathing during which oxygen rich air is taken in is called inhalation.

QUESTION: 9

More energy is released in

Solution:

During aerobic respiration, complete oxidation of food takes place and more energy is released in form of ATP.

QUESTION: 10

The opening of the pharynx to larynx is guarded by

Solution:

Pharynx opens in larynx through glottis which is guarded by a leaf like unpaired cartilage which is called epiglottis. It prevents the entrance of food into trachea.

Related tests