Test: Respiration In Organisms - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Respiration In Organisms - 2


Description
This mock test of Test: Respiration In Organisms - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Respiration In Organisms - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Respiration In Organisms - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Respiration In Organisms - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Respiration In Organisms - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

In plants, exchange of gases takes place through

Solution:

In plants, exchange of gases takes place through stomata which is present of leaf surface in form of small pores.

QUESTION: 2

Oxidation of food inside cell takes place in

Solution:

Oxidation of food inside the cell takes place in mitochondria in which energy is released in form of ATP.

QUESTION: 3

Haemoglobin is present in

Solution:

Haemoglobin is present in red blood cells that give red colour to blood and carry oxygen.

QUESTION: 4

Instant source of energy is

Solution:

Glucose is called as instant source of energy because glucose neednot be digested and directly get oxidised to give energy.

QUESTION: 5

 Chest cavity is surrounded by

Solution:

The thoracic cavity is surrounded by a bony skeleton, with 12 ribs on each side originating from their respective thoracic vertebrae posteriorly and extending anteriorly. The upper seven ribs are connected directly to the sternum via their respective costal cartilages, whereas the 8th to 10th ribs are connected to the sternum via a fused common costal cartilage and the lower two ribs remain free floating and unconnected with the sternum. This skeletal structure provides optimal protection to the intrathoracic organs against all but the most significant trauma.

QUESTION: 6

Haemoglobin carries oxygen molecules as

Solution:

Haemoglobin carries oxygen molecules as oxyhaemoglobin. Each molecule of haemoglobin combine with four atoms of oxygen.

QUESTION: 7

Which of the following organism breathe through skin?

Solution:

Earthworm breathes through skin. Earthworm is found in moist soil to keep skin soft and moist.

QUESTION: 8

Muscular floor of the chest cavity is called

Solution:

The muscular floor of chest cavity is called 'diaphragm'.

Diaphragm is the muscular structure, located throughout the bottom of the thoracic cavity.

It separates the abdominal cavity from the thoracic cavity which contains the heart and the lungs.

The diaphragm in our body is symmetrical, where the right half is a little higher than the left half.

QUESTION: 9

Voice box is present in

Solution:

Voice box is responsible for producing sound in human beings. It is present in larynx.

QUESTION: 10

Alcohol is obtained by anaerobic fermentation of

Solution:

Alcohol is obtained by anaerobic fermentation of Sugar in which incomplete oxidation of food takes place to release carbon dioxide and alcohol.

QUESTION: 11

Diaphragm present in mammals is

Solution:

The muscular partition between thoracic cavity and abdominal cavity is called the diaphragm, which is known as the primary inspiratory muscle that accounts for greater than 50% of tidal volume. It is required for quiet breathing. In addition to this, the muscle is shaped like a dome and is located in the inner ribs.

QUESTION: 12

The minute pores present on the surface of leaves are called

Solution:

The minute pores present on the surface of leaves are called stomata. Exchange of gases takes place through stomata.

QUESTION: 13

The chemical used to test the carbon dioxide gas in exhaled air is

Solution:

Lime water is used to test the carbon dioxide gas in inhaled air because lime water turns milky in presence of carbon dioxide.

QUESTION: 14

Small thin walled balloon like structure that help in exchange of gases are

Solution:

Small thin walled balloon like structure that help in exchange of gasses are called alveoli. Lung is made of large number of alveoli.

QUESTION: 15

Air tubes in insect is called

Solution:

The air tube in insect is called tracheae. Insects respire through trachea.

QUESTION: 16

Which of the following is considered as biological fuel?

Solution:

Glucose is considered as biological fuel as all animals obtain energy by oxidation of glucose.

QUESTION: 17

Snakes breathe through

Solution:

Snakes breathe through lungs as snakes are terrestrial animal.

QUESTION: 18

Which of the following animal can breathe through skin as well through lungs?

Solution:

Frogs breathe through their skin as well as their lungs for the following reasons:

-It is an amphibious animal that can live both in water and land.

-On land, lungs play a very important role in the respiration process by inhaling oxygen and exhaling carbon dioxide

-When frogs are inside the water, they breathe through the skin.

QUESTION: 19

Stomata are surrounded by

Solution:

Stomata are surrounded by a pair of guard cell that control the opening and closing of stomata.

QUESTION: 20

On an average, adult human being during rest breaths ___________ times in a minute.

Solution:

On an average, adult human being during rest breaths 15-18 times a minute. Which increase during exercise and running.

Related tests