Test: Role Of Government In Health - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Role Of Government In Health - 1


Description
This mock test of Test: Role Of Government In Health - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Role Of Government In Health - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Role Of Government In Health - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Role Of Government In Health - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Role Of Government In Health - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Health means

Solution:

Health means our ability to remain free of illness and injuries. But health isn’t only about the disease.

QUESTION: 2

PHC stands for

Solution:

Primary Healthcare Centres (PHC) are the cornerstone of rural healthcare. Primary health centres and their sub-centres are supposed to meet the health care needs of rural population.

QUESTION: 3

OPD stands for

Solution:

OPD means an Out Patient Department of a hospital. It is the section of thehospital where patients are provided medical consultations and other allied services.

QUESTION: 4

India has the largest number of medical colleges in the

Solution:

India has the largest numbers of medical colleges in the world.

QUESTION: 5

India is the _____ largest producer of medicines in the world and is also a large exporter of medicines.

Solution:

India is the fourth largest producer of medicines in the world and is also a large exporter of medicines 
India tops in the world in exporting generic medicines worth of Rs 50,000 crore and currently, the Indian pharmaceutical industry is one of the world's largest and most developed

QUESTION: 6

In order to prevent and treat illnesses appropriate healthcare facilities that can provide the required care and services that patients need are as follows except

Solution:

Mid-day meal (MDM) is a wholesome freshly-cooked lunch served to children in government and government-aided schools in India. On 28 November 2001, the Supreme Court of India passed a mandate stating, "We direct the State Governments/Union Territories to implement the Mid-Day Meal Scheme by providing every child in every Government and Government assisted Primary School with a prepared mid-day meal."

QUESTION: 7

Which of the following is not the communicable disease

Solution:

Diabetes is called a non-communicable disease–that is, one that can not be spread from one person to another. It is a disease that takes many years to develop.

QUESTION: 8

PBKMS stands for

Solution:

Hakim Sheik was a member of the Paschim Banga Khet Mazdoor Samity (PBKMS), a union for farmers in West Bengal. In 1992, he fell down from a running train accidentally and was severely wounded in his head. He was not admitted in a Government hospital in Kolkata as there were no spare beds and another hospital did not admit him for want of specialised care. Nearly eight various government hospitals refused to admit him in his serious condition. He was forced to take admission in a private hospital and had to pay hefty charges for the same. To amend the situation and angry at being left untreated in government hospitals Hakim Sheikh and PBKMS filed a case in court.

QUESTION: 9

Healthcare facilities divided in two categories

Solution:

Healthcare infrastruture in Singapore consists of both public and private healthcare facilities with both offering high quality of medical care but generally different level of service and comfort. Health plans, insurance, and benefits vary largely and depend typically on your immigration status and the employer. 

QUESTION: 10

Which organisation provides blood to an ill person

Solution:

The blood bank is an organisation where all kinds of blood groups are available to save a life. Even we are also allowed to donate the blood to save the life.