Test: Separation of Substances- 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Separation of Substances- 1


Description
This mock test of Test: Separation of Substances- 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Separation of Substances- 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Separation of Substances- 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Separation of Substances- 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Separation of Substances- 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The method of separation used to separate stones from rice is:

Solution:

The method of separation used to separate stone from rice is handpicking.

QUESTION: 2

The separation of grains from husk is done by the process of:

Solution:
  • Winnowing is the method in which heavier components of the mixture are separated from the lighter substances with the help of wind.
  • This method is used for separating grains from husk after the process of threshing.
QUESTION: 3

Chalk powder suspension in water can be separated by:

Solution:
  • Chalk powder is a carbonate compound, insoluble in water.
  • Because of this property of chalk powder, it is easy to separate it from water.
  • The mixture containing chalk powder and water is allowed to get filtered.
  • (Filter paper can be used for filtration) After filtration, the retentate obtained is chalk and the filtrate obtained is water without chalk.
  • The retentate is allowed to get dried and hence, chalk is obtained in powder form.
QUESTION: 4

A solution of salt in water is a:

Solution:

A homogeneous mixture is a mixture in which the composition is uniform throughout the mixture. The saltwater is homogeneous because the dissolved salt is evenly distributed throughout the entire saltwater sample.
OR
A solution of salt and water is a homogenous solution as no separate boundary is formed.

QUESTION: 5

The properties used to separate two solids from a mixture by winnowing is ______.

Solution:
  • Difference in weight is the properties used to separate two solids from a mixture by winnowing.
  • Husk or dirt particles can be separated by winnowing method. It is used to separate the heavier and lighter components of a mixture by wind or by blowing air.
  • In this method, the mixture of husk and seeds of grain are take in plate and are made to fall down from a height up to our shoulders.
QUESTION: 6

Most of the substance that we see around us are:

Solution:

Most of the substances that we see around us are mixture of two or more substances.
What is a Mixture? - Definition, Properties, Examples & Types with Videos

QUESTION: 7

Which of the following dissolve in water?

Solution:

Solids, liquids and gases all dissolves in water depending upon the type of the solute.

QUESTION: 8

The dust particles in the water can be helped to settle down faster by using:

Solution:

Suspended particles in water can be settled down by using alum as dust particles in water settled faster.

QUESTION: 9

The process by which the unwanted solid particles are removed from the liquid is called:

Solution:

The process by which the unwanted solid particles are removed from the liquid is called as filtration.

QUESTION: 10

Boiling point of pure water is:

Solution:

Boiling point of pure water is 1000C. 

Related tests