Test: Solar Radiation, Heat Balance And Temperature


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Solar Radiation, Heat Balance And Temperature


Description
This mock test of Test: Solar Radiation, Heat Balance And Temperature for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Solar Radiation, Heat Balance And Temperature (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Solar Radiation, Heat Balance And Temperature quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Solar Radiation, Heat Balance And Temperature exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Solar Radiation, Heat Balance And Temperature extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Higher latitudes are not permanently frozen because of

Solution:

Places at higher latitudes are colder because the Sun's rays are weaker there. Nearer to the poles, the Sun's rays have to travel a longer distance through Earth's atmosphere before they reach the ground.

QUESTION: 2

The heat energy absorbed by a known area in a fixed time is determined with the help of an instrument called

Solution:

The effects of absorption by the atmosphere are eliminated by finding the value of the solar constant at various altitudes of the sun on the same day.

QUESTION: 3

The earth radiates energy to the atmosphere in:

Solution:

This energy heats up the atmosphere from below.

QUESTION: 4

The days are longest at

Solution:

Thiruvananthapuram is nearer to the equator as compared to other places. Therefore, the days are longest at Thiruvananthapuram.

QUESTION: 5

Insolation refers to ________

Solution:

The energy received by the earth is known as incoming solar radiation, which in short is termed as insolation.

QUESTION: 6

The envelop of the air is called _________

Solution:

Atmosphere is a mixture of different gases and it envelopes the earth all round. It contains life-giving gases like oxygen for humans and animals and carbon dioxide for plants.

QUESTION: 7

Differences in pressure on the earth surface causes:

Solution:

Pressure differences cause winds.

QUESTION: 8

The sun is vertically over head at noon on 21st June at

Solution:

The sun can be directly overhead on June 21st when it is at the Tropic of Cancer, which is 23.5 degrees north of the equator. Similarly, the sun is only directly overhead at the winters solstice for locations on the Tropic of Capricorn, 23.5 degrees south of the equator. On the euqinoxes, both spring and autumn, the sun is only directly overhead at the equator.

QUESTION: 9

Maximum insolation is received over the ____________

Solution:

Sub-tropical deserts receive maximum amount of insolation because cloudiness is the least there.

QUESTION: 10

What is Isotherm?

Solution:

Isotherms are the lines joining places of equal temperature.