Test: Sorting Materials Into Groups - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Sorting Materials Into Groups - 2


Description
This mock test of Test: Sorting Materials Into Groups - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: Sorting Materials Into Groups - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Sorting Materials Into Groups - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: Sorting Materials Into Groups - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Sorting Materials Into Groups - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which pair of substance float in water

Solution:

Those substances that have less density than water floats on water surface such as plastic ball and feather.

QUESTION: 2

All metals are ----------- of heat and electricity.

Solution:

All metals are good conductor of heat and electricity.

QUESTION: 3

Hardest known natural substance is

Solution:

diamond is the hardest known natural substance due to arrangement of molecule of it.

QUESTION: 4

Which is soluble in water?

Solution:

Sugar is soluble in water while mustard oil, sand and plastic is insoluble in water.

QUESTION: 5

Chair, table and plough are made up of

Solution:

Chair, table and plough are made up of wood obtained from plants.

QUESTION: 6

Which one is a combustible substance?

Solution:

Those substances that burn easily are called combustible substance. Ghee is animal fat, which is combustible in nature.

QUESTION: 7

Which is a magnetic material?

Solution:

Those substances that are attracted by magnet are called magnetic material. Iron is a magnetic material.

QUESTION: 8

Which is lighter than water?

Solution:

Petrol is lighter than water as it floats on water surface when mixed with water.

QUESTION: 9

Properties of metal due to which it can be beaten into thin sheet is called

Solution:

The properties of metal due to which metal can be beaten into thin sheet is called as malleability. Gold is most malleable metal.

QUESTION: 10

Which one is not a transparent object?

Solution:

The object through which light passes easily are called as transparent object. Clean glass, glass and thin sheet of plastic are transparent while muddy water is translucent.

QUESTION: 11

The substance through which light do not pass is called

Solution:

The substance through which light do not pass easily is called as opaque object. Brick, book etc are example of opaque objects.

QUESTION: 12

Which one is a compound?

Solution:

Iron, silver and gold are elements while common salt is compound of sodium and chlorine.

QUESTION: 13

Metallic object loose their lustre due to

Solution:

The action of air, water on metal surface is called as corrosion. Due to corrosion metallic objects lose their lustre

QUESTION: 14

The ability of solute a to get dissolved in to a solvent is called

Solution:

The ability of a solute to get dissolved in a solvent is called as solubility.

QUESTION: 15

Rusting of iron takes place in presence of

Solution:

Rusting of iron takes place in presence of air and moisture to change the surface of metals.

QUESTION: 16

Making orderly arrangement of materials is called

Solution:

The sorting of objects into groups with each group having its own characteristic properties is called classification of objects. All the objects having similar characteristics properties are placed in one group different groups. And the objects having different properties are placed in different groups.
1. The classification of objects into groups makes it easier to locate them and work with them.
2. If we know the properties of any one member of the group, we can get an idea of the properties of the other members of this group.

QUESTION: 17

Newspaper, a book, a copy, a diary are made up of

Solution:

Newspaper, a book, a copy, a diary are made up of paper obtained from plants.

QUESTION: 18

CNG stands for

Solution:

CNG stands from compressed natural gas which is stored at very high pressure.

QUESTION: 19

Substances that can burn easily are called

Solution:

The substances that can burn easily are called as combustible substance such as coal , petrol, wood etc.

QUESTION: 20

Non-metal which is good conductor of electricity is

Solution:

Non-metals are generally bad conductor of electricity but graphite is good conductor of electricity.