Test: Stars And The Solar System - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Stars And The Solar System - 1


Description
This mock test of Test: Stars And The Solar System - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Stars And The Solar System - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Stars And The Solar System - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Stars And The Solar System - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Stars And The Solar System - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The stars, planets, moon and objects in sky are called

Solution:

The stars, planets, moon and other objects in the sky are together called celestial bodies.

QUESTION: 2

From the following pick out, which is not the member of the solar system?

Solution:

A constellation is not the member of the solar system. These are the group of stars that forms a recognizable shape is known as Constellation.

QUESTION: 3

Size of moon keeps changing when viewed from earth. This change is called

Solution:

The size of moon keeps changing when viewed from earth. This change is called phases of moon. The part of moon on which sunlight falls is visible to us.

QUESTION: 4

Sky is not clear in cities due to

Solution:

In cities a number of industries and vehicle emits large amount of dust and smoke that makes sky not so clear.

QUESTION: 5

White is the time-period of revolution of Halley

Solution:

Halley’s Comet is visible from earth after about 76 years. This is the time-period of revolution of this comet.

QUESTION: 6

Which of the following is not a celestial body?

Solution:

Star, moon and planets are celestial bodies as they are located in sky but artificial satellite made by human beings revolves around the earth in fix orbit for fix interval of time.

QUESTION: 7

Star appear small because

Solution:

Star, moon and planets are celestial bodies as they are located in sky but artificial satellite made by human beings revolves around the earth in fix orbit for fix interval of time. Stars appear small because stars are very far from earth. Star appears as small balls as light from the star reaches to us in very small amount due to distance.

QUESTION: 8

ISRO stands for

Solution:

ISRO stands for Indian space research organisation. It is the space agency of the Indian government headquartered in Bengaluru, Karnataka.

QUESTION: 9

The sun and other stars are huge bodies made up of

Solution:

Sun and other stars are huge bodies made up of hot gases. They emit light due to nuclear fusion of hydrogen into Helium.

QUESTION: 10

The sun makes life possible by providing us with

Solution:

The Sun is the ultimate source of light and heat that support life. Life is possible on earth due to Sun. The energy required for all kinds of living organism come from Sun.

Related tests