Test: Structure And Physiography


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Structure And Physiography


Description
Attempt Test: Structure And Physiography | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The Great plain has been subjected to ________ throughout its period of existence.

Solution:

The northern plains are formed by the alluvial deposits brought by the rivers – the Indus, the Ganga and the Brahmaputra.

QUESTION: 2

The Nilgiris are part of the

Solution:

These hills are called Ghats because they have reduced to very low heights.

QUESTION: 3

In India the region that is dominated by denuded rocks is

Solution:

This is the oldest part of India and therefore rocks found here are highly denuded.

QUESTION: 4

The general relief is the oldest in the

Solution:

The Peninsular India is made up of a series of patland plateaus such as the Hazaribagh plateau, the Palamu plateau, the Ranchi plateau, the Malwa plateau, the Coimbatore plateau and the Karnataka plateau, etc. This is one of the oldest and the most stable landmass of India.

QUESTION: 5

On which of the following range Doddabetta peak is situated?

Solution:

Doddabetta is the highest mountain in the Nilgiri Hills at 2,637 metres.

QUESTION: 6

Which of the mountain system is the oldest according to geological history?

Solution:

According to age, the Indian mountains can be arranged from the oldest; Aravalli,the Western Ghats, Vindhya and Satpura, the Nilgris and the Himalayas.

QUESTION: 7

The Peninsular Plateau of India extends up to:

Solution:

The northeastern plateau is an extension of the main Peninsular plateau. It is believed that due to the force exerted by the northeastward movement of the Indian plate at the time of the Himalayan origin, a huge fault was created between the Rajmahal hills and the Meghalaya hills. Today, the Meghalaya and Karbi Anglong plateau stand detached from the main peninsular block.

QUESTION: 8

The oldest landmass of India is

Solution:

The Peninsular Plateau is the oldest and the most stable landmass of India. The Peninsular plateau can be divided into three broad groups:
(i) The Deccan Plateau
(ii) The Central Highlands
(iii) The Northeastern Plateau.

QUESTION: 9

The northernmost part of the Himachal is an extension of the

Solution:

Ladakh cold desert lies in the Lahaul and Spiti subdivision.

QUESTION: 10

The most important geographical advantage of the Himalayas is

Solution:

The correct option is Option C.

The Himalayas are the most significant geographical structure of India. They comprise the most dominating geographic feature of India. 

The Himalayan mountain ranges act as a climatic divide between the Indian subcontinent and Central Asia.

The lofty Himalaya Mountains form a barrier which affects the climate of India, prevents the cold winds of north Asia from blowing into India, thus protecting it from severely cold winters. It also traps the Monsoon winds, forcing them to shed their moisture within the sub-continent.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code