Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1


Description
This mock test of Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 for Class 8 helps you for every Class 8 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 8 Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 8 students definitely take this Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Synthetic Fibres And Plastics - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 8 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following fibres are made from petroleum products?

Solution:

All the synthetic fibres are prepared by using raw materials of petroleum origin. It includes terylene, decron, and acrylon etc.

QUESTION: 2

What is the saturated solid state?

Solution:
QUESTION: 3

Which one is artificial silk?

Solution:

Rayon is called as artificial silk. It is obtained from wood pulp containing cellulose. Chemical treatment of wood pulp forms rayon fibre which can be dyed in a variety of colours.

QUESTION: 4

When plastics are burnt they release:

Solution:

When plastic is burnt, they release toxic gases that includes, carbon dioxide, carbon monoxide, sulphur dioxide etc. They cause air pollution.

QUESTION: 5

Which of the following is incorrect regarding plastics:

Solution:

Plastics are non biodegradable, resistant to weather and durable. Plastic can be recycled too. It is used to make chairs, rope, bucket and a number of other utensils.

QUESTION: 6

_____ is blended with wool for making carpets.

Solution: Rayon is a regenerated fibre; i.e. the cellulose is broken down and then again reformed.
QUESTION: 7

_____ is blended with wool to give terrywool.

Solution:

Polyester is blended with wool to give terry wool. Terry wool is used to make winter dresses and other kinds of fabrics. It is durable and easy to wash.

QUESTION: 8

Fibre as soft as wool is :

Solution:

Acrylic is a synthetic fibre as soft as wool. Synthetic fibres are more durable and affordable and can be coloured in variety of colours.

QUESTION: 9

The fibres obtained from animals are made up of:

Solution:

Animal fibers are natural fibers that consist largely of particular proteins.

QUESTION: 10

Raw materials for the synthetic fibres are derived from :

Solution:

Raw materials for the synthetic fibres are derived from petroleum products using a number of processes. Therefore, these fibres are called as synthetic fibres.

QUESTION: 11

What is PET?

Solution:

PET is  polyethylene terephthalate, a plastic resin and a form of polyester. Polyethylene terephthalate is a polymer that is formed by combining two monomers: modified ethylene glycol and purified terephthalic acid. The first PET bottle was recycled in 1977.

QUESTION: 12

Name NYLON was derived from:

Solution:

“nylon” came from “New York” and “London”, because two chemists thought up the word on an intercontinental flight from one of the cities to the other.

QUESTION: 13

Remoulding can be done of :

Solution:

Polyvinyl chloride (PVC) is a thermoplastic which can be remoulded by heating. It is used for making pipes and other materials which is flexible and durable.

QUESTION: 14

Unbreakable kitchenware is made from :

Solution:

Unbreakable kitchenware is made from melamine. Melamine is a thermosetting plastic is resistant to fire and can tolerate heat better than other plastics.

QUESTION: 15

Which of the following is a thermosetting plastic ?

Solution:

Melamine is a thermosetting plastic as it cannot be moulded by heating. Polyester, Nylon and PTFE are thermoplastic that can be change in shape by heating.

QUESTION: 16

Yarn is twisted to form :

Solution:

Yarn is twisted to form thread. Thread is a type of yarn intended for sewing by hand or machine. Yarn is a long continuous length of interlocked fibre.

QUESTION: 17

A man- made fibre obtained from natural source is :

Solution:

Rayon is a man-made fibre obtained from natural source. Rayon is obtained by chemical processing of pulp of wood containing cellulose.

QUESTION: 18

The first fully synthetic fibre is :

Solution:

Nylon, the first synthetic fiber in the "fully synthetic" sense of that term, was developed by Wallace Carothers.

QUESTION: 19

Woollen apparels can be made from :

Solution:

Wool and acrylic is used to make woollen apparels for winter season. Wool is a natural fibre obtained from goat, sheep or yak but acrylic is made fibre which is more durable and less expensive.

QUESTION: 20

Such plastic which gets deformed easily on heating is called:

Solution:

When we add hot water to a plastic bottle, it gets deformed. Such plastic which gets deformed easily on heating and can be bent easily are known as thermoplastics.