Test: The Company Establishes Power - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: The Company Establishes Power - 1


Description
This mock test of Test: The Company Establishes Power - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Company Establishes Power - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Company Establishes Power - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Company Establishes Power - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Company Establishes Power - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Identify this ruler sitting on the Peacock Throne, who was considered as the last of the powerful Mughal rulers?

Solution:

After Shah Jahan's death, his son Aurangzeb, who had the regnal name of Alamgir, ascended the Peacock Throne. Aurangzeb was the last of the strong Mughal emperors.

QUESTION: 2

From the years mentioned below, choose the correct date of death of Aurangzeb, the Mughal ruler

Solution:

Aurangzeb (4 November 1618 – 3 March 1707) was the sixth emperor of the Mughal Empire. He ruled over most of the Indian subcontinent. His reign lasted for 49 years from 1658 until his death in 1707. 

QUESTION: 3

Why is it considered that Delhi could no longer function as an effective center after the death of Aurangzeb?

Solution:

After his death in 1707, several Mughal governors (Subadars) and big Zamindars began asserting their authority and setting up regional kingdoms.

QUESTION: 4

Name the movement started in Italy in the 14th century and lasted till 17th century that later provoked the Europeans to come to India and other countries.

Solution:

The Renaissance is a period in European history, covering the span between the 14th and 17th centuries. It is an extension of the Middle Ages, and is bridged by the Age of Enlightenment to modern history. It grew in fragments, with the very first traces found seemingly in Italy, coming to cover much of Europe, for some scholars marking the beginning of the modern age.

QUESTION: 5

A list of historical events are given below, Choose the one you think marked the beginning of the modern Age of Indian history?

Solution:

India. On the Indian subcontinent, the Mughal Empire ruled most of India in the early 18th century. The "classic period" ended with the death and defeat of Emperor Aurangzeb in 1707 by the rising Hindu Maratha Empire, although the dynasty continued for another 150 years.

QUESTION: 6

According to the historians, by the second half of the 18th century, which new power emerged as powerful in India?

Solution:

The eighteenth-century political formations in India were very dramatic and the country was changing at a very rapid pace. During the first half of the century, the Mughal Empire was shrinking due to the emergence of independent kingdoms. In the second half, the British had started creating a strong presence in eastern India.

QUESTION: 7

Name this explorer based on the clues given below:
He was a Portuguese explorer
He explored a new sea route to India and landed in Calicut in 1498

Solution:

Portuguese explorer Vasco da Gama discovered a sea route to India in 1497-1498. Actually, an unnamed Indian navigator he hired in Kenya directed the journey from the east coast of Africa to what is now Kozhikode, India. That arrival is romanticized in this 1880 watercolor.

QUESTION: 8

In which year did the East India Company acquire a charter as the sole traders with the East from the ruler of England, Queen Elizabeth I?

Solution:

In 1600, the East India Company acquired a charter from the ruler of England, Queen Elizabeth I, granting it the sole right to trade with the East, without competition from other British traders. But that royal charter could not stop other European powers such as the Portuguese, Dutch, and French.

QUESTION: 9

Why did East India Company acquire a charter from the ruler of England, Queen Elizabeth I in 1600?

Solution:

The East India Company acquired a charter granting it the sole right to trade with the East in 1600. This was granted to it by the ruler of England, Queen Elizabeth I.

QUESTION: 10

Which foreign power already had established contacts with the Western part of India by the time British ships sailed and crossed Indian Ocean?

Solution:

Vascodagama discovered searoute to India. After he reached India he was welcomed by the king zamorin of calicut, then he tried to establish contacts with the western parts of Kings and established Portuguese power in Western parts.