Test: The Delhi Sultans - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: The Delhi Sultans - 2


Description
This mock test of Test: The Delhi Sultans - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Delhi Sultans - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Delhi Sultans - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Delhi Sultans - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Delhi Sultans - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tomara Rajputs were defeated in the middle of the twelfth century by the Chauhans of

Solution:

the Tomar Rajputs, were defeated in the middle of the twelfth century by the Chauhans of Ajmer. 

QUESTION: 2

Which of the following is not from the Rajput dynasty

Solution:

The fifth Mamluk dynasty ruler, history deems Razia Sultan as one of the very few female rulers in the history of Islamic civilizations across the world. During her reign, she ordered coins be minted with her title as “Pillar of Women, Queen of the Times, Sultan Razia, daughter of Shamsuddin Iltumish.”

QUESTION: 3

What is the time of rule of Ananga Pala?

Solution:

Anangpal Tomar was a king of the Tomara dynasty, who ruled over areas of Delhi in India. Sources variously say this was in the 8th century CE or the 11th century (1130 to 1145).

QUESTION: 4

When did Ala-ud-din Khilji die?

Solution:
QUESTION: 5

Raziyya was removed from the throne in _____.

Solution: Rajiya is probably the correct gave the when she was exicuated when she was felling after she had been defecated by the war
QUESTION: 6

_____ changed her name on her inscriptions and pretended she was a man.

Solution:
QUESTION: 7

______, the lands adjacent to a city or port that supply it with goods and services.

Solution:

In the early thirteenth century the control of the Delhi Sultans rarely went beyond heavily fortified towns occupied by garrisons. The Sultans seldom controlled the hinterland of the hinterland cities and were therefore dependent upon trade, tribute or plunder for supplies. Hinterlands were the the lands adjacent to a city or port that supply it with goods and services.

QUESTION: 8

_____ town a fortified settlement, with soldiers.

Solution:

Garrison is the collective term for any body of troops stationed in a particular location, originally to guard it, but now often simply using it as a home base. The garrison is usually in a city, town, fort, castle, ship or similar. "Garrison town" is a common expression for any town that has a military base nearby.

QUESTION: 9

Many rich ___ merchants lived in the city and constructed several temples.

Solution:

Many rich Jaina merchants lived in the city and constructed several temples. Coins called dehliwal were minted here and had a wide circulation. Transformation of Delhi into a capital that controlled vast areas of the subcontinent started with the foundation of the Delhi Sultanate at the beginning of the 13th century.

QUESTION: 10

The transformation of Delhi into a capital that controlled vast areas of the subcontinent started with the foundation of the Delhi Sultanate in the beginning of the

Solution:

The transformation of Delhi into a capital that controlled vast areas of the subcontinent started with the foundation of the Delhi Sultanate in the beginning of the thirteenth century. The Delhi Sultans built many cities in the area that we now know as Delhi.

QUESTION: 11

Who ruled from 1351-1388

Solution: Sultan Firuz Shah Tughlaq (1309 – 20 September 1388) was a Turkic Muslim ruler of the Tughlaq Dynasty, who reigned over the Sultanate of Delhi from 1351 to 1388.His father's name was Rajab (the younger brother of Ghazi Malik) who had the title Sipahsalar.[citation needed] He succeeded his cousin Muhammad bin Tughlaq following the latter's death at Thatta in Sindh, where Muhammad bin Tughlaq had gone in pursuit of Taghi the ruler of Gujarat. For the first time in the history of Delhi Sultanate, a situation was confronted wherein nobody was ready to accept the reins of power. With much difficulty, the camp followers convinced Firuz to accept the responsibility. In fact, Khwaja Jahan, the Wazir of Muhammad bin Tughlaq had placed a small boy on throne claiming him to the son of Muhammad bin Tughlaq,who meekly surrendered afterwards. Due to widespread unrest, his realm was much smaller than Muhammad's. Tughlaq was forced by rebellions to concede virtual independence to Bengal and other provinces.
QUESTION: 12

Sultan Iltutmish's daughter

Solution:
QUESTION: 13

Rudramadevi belongs to which dynasty

Solution: Rani Rudrama Devi (died 1289 or 1295), or Rudradeva Maharaja, sometimes spelled Rudramadevi or Rudrama-devi, was a monarch of the Kakatiya dynasty in the Deccan Plateau from 1263 until her death. She was one of the very few women to rule as monarchs in India and promoted a male image in order to do so.
QUESTION: 14

Queen Didda ruled in

Solution: Rani Didda’s (r 958-1003 CE) rule represents the peak of women’s power in Kashmir, which unusually had many women rulers both before and after her. She is sometimes called the Catherine of Kashmir, referring to the ruthless Catherine the Great of Russia who ruled long and well with the help of her favourites whom she periodically purged. In spite of a leg disability and her gender, Didda was able to rule Kashmir with an iron hand for more than four decades.
QUESTION: 15

What is the time of rule of Qutbuddin Aybak?

Solution:
QUESTION: 16

The first Turkish ruler to introduce Arabic coinage was ……….

Solution:

Iltutmish introduced Silver Tanka and Copper Jital, the two coins of the Delhi Sultanate. The coins prior to Iltutmish were introduced by the invaders, which bear the Sanskrit characters and even Hindu Gods, Bull and Shivalinga. For example, Muhammad Ghori is known to have adopted the seated goddess Lakshmi type of the coins of Gahadavalas for circulation in the Gahadavala territories. Iltutmish was the first to introduce a “Pure Arabic Coin” in India. The Silver Tanka issued by Iltutmish was weighing 175 grains. Balban later issued gold Tanka of the same weight.

QUESTION: 17

Tax on cultivation was called

Solution: Kharaj is a type of individual Islamic tax on agricultural land and its produce developed under Islamic law.  Muslim landowners, on the other hand, paid only ushr, a religious tithe on land, which carried a much lower rate of taxation, and zakat.
QUESTION: 18

Which of the following city was not developed by Delhi Sultanate

Solution:
QUESTION: 19

Which of the following is not the tax collected under Delhi Sultanate

Solution:

Established by Qutub-Ud-Din Aibak the Delhi Sultanate was an Islamic empire that ruled the Indian subcontinent for about 320 years. As many as five dynasties ruled over India from 1206 to 1526. There were a number of taxes levied by various dynasties under power during this time. Main three were:
1. Kharaj: levied on agricultural crops. It was 50 per cent of the total production.

2. cattle: the tax levied on cattle was the second most important source of revenue.

3. Houses: the tax on houses was another important source of income for the sultanate.

Hence the correct answer is option (A).

QUESTION: 20

Who was the founder of slave dynasty?     

Solution:

The Battle of Chausa was a notable military engagement between the Mughal emperor, Humayun, and the Afghan, Sher Shah Suri. It was fought on 26 June 1539 at Chausa, 10 miles southwest of Buxar in modern-day Bihar, India. Sher Shah was victorious and crowned himself Farid al-Din Sher Shah.

Related tests