Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 1


Description
This mock test of Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 1 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is not a abiotic components

Solution:

Bacteria and fungi are biotic organisms that act as decomposers. Water, soil and air are abiotic components.

*Multiple options can be correct
QUESTION: 2

Xerophytes are plants which are found in

Solution:

Xerophytes live in areas with very little water in the soil; some can survive through both very wet and very dry periods. This means that while they are commonly found in deserts, xerophytic plants may also grow in salt marshes, frozen land masses like the Arctic and Antarctic, or tropical forests.

QUESTION: 3

The earth has so many different types of plants and animals. Which word best describes the above statement?

Solution:

Diversity refers to the variety of organisms (plants, animals and microorganisms) existing on the earth.

QUESTION: 4

Which of these adaptations is not shown by a camel for living in deserts?

Solution:

Camel shows adaptation like hump on back, passes scanty of urine and the padded soles. Camel perspires(sweat) less to reduce water loss.

QUESTION: 5

The place where a living organism lives is called

Solution:

The place where a living organism lives is called habitat of the organism.

QUESTION: 6

Organisms that obtain their food from others are called

Solution:

The organisms which depend on other organisms for food are called heterotrophs. For example, man, dog, cat, deer, tiger, cow, non-green plants like yeast are all heterotrophs. They depend on plants or other organisms for their food.

QUESTION: 7

Some animals hibernate to

Solution:

Though certain species of fish, amphibians, birds and reptiles are known to lie dormant during cold winter months, hibernation is generally associated with mammals. During hibernation, an animal’s body temperature, heart rate, breathing, and other metabolic activities slow down significantly in order to conserve energy.

QUESTION: 8

The common animals found on mountains are

Solution:

The common animals found on mountains are Goat and Yak.

QUESTION: 9

In which habitat, can the animals move fast?

Solution:

In grasslands, because of the open lands, animals can move freely. Most grassland animals are able to run very fast, which allows them to escape hunting animals.

QUESTION: 10

Shape, size and other features of plants depend upon their

Solution:

Shape, size and other features of plants depend upon surroundings of the organism.