Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 2


25 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 2


Description
This mock test of Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 2 for Class 6 helps you for every Class 6 entrance exam. This contains 25 Multiple Choice Questions for Class 6 Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 6 students definitely take this Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Living Organisms And Their Surroundings - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 6 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The place where living beings live is called their ______________

Solution:

In ecology, a habitat is the type of natural environment in which a particular species of organism lives. It is characterized by both physical and biological features. A species' habitat is those places where it can find food, shelter, protection and mates for reproduction.

The physical factors are for example soil, moisture, range of temperature, and light intensity as well as biotic factors such as the availability of food and the presence or absence of predators. Every organism has certain habitat needs for the conditions in which it will thrive, but some are tolerant of wide variations while others are very specific in their requirements. A habitat is not necessarily a geographical area, it can be the interior of a stem, a rotten log, a rock or a clump of moss, and for a parasitic organism it is the body of its host, part of the host's body such as the digestive tract, or a single cell within the host's body.

QUESTION: 2

In Cactus plant, _____________ are reduced to spines

Solution:

Leaves lose water by the process of transpiration but cactus grows in deserts and cannot afford to lose water. The spines of the cactus store water. They reduce air flow around cactus and help the plant to get enough water by storing it.

QUESTION: 3

Singhara is an example of _______________

Solution:

Hydrophytes are aquatic plants that are especially suited for living in aquatic environments. In order to survive, a hydrophyte, also known as an aquatic macrophyte, must either be completely submerged in water, or in some cases be allowed to float on the surface of the water. Example: Lotus, Sea weeds, Pistia, Water lily, Singhara etc.

QUESTION: 4

Global warming increases the concentration of ___________ in the atmosphere

Solution:

Global warming occurs when carbon dioxide (CO2) and other air pollutants and greenhouse gases collect in the atmosphere and absorb sunlight and solar radiation that have bounced off the earth’s surface.

QUESTION: 5

Science of study of living things is called ___________

Solution:

Biology is the science of life. Its name is derived from the Greek words "bios" (life) and "logos" (study). Biologists study the structure, function, growth, origin, evolution and distribution of living organisms.

QUESTION: 6

Bacteria and fungus are examples for ____________

Solution:

A decomposer is an organism that decomposes, or breaks down, organic material such as the remains of dead organisms. Decomposers include bacteria and fungi. These organisms carry out the process of decomposition, which all living organisms undergo after death. Decomposition is an important process because it allows organic material to be recycled in an ecosystem.

QUESTION: 7

A microscopic plant which can move in water is _____________

Solution:

Chlamydomonas is a genus of unicellular green algae (Chlorophyta). These algae are found all over the world, in soil, fresh water, oceans, and even in snow on mountaintops.

QUESTION: 8

Plant waste given out in the form of thick fluid is called as ___________________

Solution:

Around 11 % of the angiosperm plants produce latex. Latex is a milky product that is released from the shoot of the plants. It is usually a waste product of metabolism of plants which comes out of the stem.

It is a complex product containing resins, gums, tannins, starch, etc. On exposure to air after exudation, these products coagulate. As a result, the milky form is produced. It is useful for making glue, rubber, gum, lubricant, etc.

QUESTION: 9

Growth in living things is ____________

Solution:
QUESTION: 10

The process of producing energy by the break down of food is called ______________

Solution:

Respiration is right answer as it break down simpler molecule of food to make CO2 in humans and O2 in plants.

QUESTION: 11

Minute pores present in the leaves which help in exchange of gases are called _____________

Solution:
QUESTION: 12

The basic structural and functional unit of living organisms are called as _______________

Solution:

The cell (from Latin cella, meaning "small room") is the basic structural, functional, and biological unit of all known organisms. A cell is the smallest unit of life. Cells are often called the "building blocks of life". The study of cells is called cell biology, cellular biology, or cytology.

QUESTION: 13

Hydrilla is an example for ____________

Solution:

Plants which grow below the water surface and not in contact with atmosphere are called free floating submerged hydrophytes. E.g. Ceratophyllum, Hydrilla and Utricularia.

QUESTION: 14

Living component of a habitat is called as ____________

Solution:

Biotic components, or biotic factors, can be described as any living component that affects another organism or shapes the ecosystem. This includes both animals that consume other organisms within their ecosystem, and the organism that is being consumed.

QUESTION: 15

____________ are organisms which cannot prepare their food.

Solution:

heterotroph is an organism that cannot manufacture its own food by carbon fixation and therefore derives its intake of nutrition from other sources of organic carbon, mainly plant or animal matter. In the food chain heterotrophs are secondary and tertiary consumers.

QUESTION: 16

Anything which produce and response in an organism is called as ____________

Solution:

Stimulus influences or causes a temporary increase of physiological activity or response in the whole organism or in any of its parts.

QUESTION: 17

An example for unicellular organism is ___________

Solution:

A unicellular organism is an organism that consists of a single cell. This means all life processes, such as reproduction, feeding, digestion, and excretion, occur in one cell. Amoebas, bacteria, and plankton are just some types of unicellular organisms. They are typically microscopic and cannot be seen with the naked eye.

Yeast is one of the few unicellular organisms that fall into the Kingdom Fungi.

QUESTION: 18

Life cycle of a living organism begins with _____________

Solution:
QUESTION: 19

Wind dispersed seeds have ____________________

Solution:

Wind helps to carry seeds far away from parent plant.seeds of some plants like Dandelion, Sycamore, Cotton are very light, and these plants have wings and hair on their seeds.

QUESTION: 20

Adaptation found in palm and coconut trees is ________________

Solution:

The plants survive in shady locales, but then grow quickly once surroundingtrees fall down to expose sunlight. The trunk is sturdy but flexible, supported by many long roots that will keep acoconut palm alive after tipping over or leaning.

QUESTION: 21

Buffaloes are often found near ponds because

Solution:

Their body colour being black,absorb heat from Sunlight & hence to cool it, take to a nearest water body. 

QUESTION: 22

A potted plant is kept in a card board box with a small slit of sun light exhibits ___________

Solution:

It means movement of plant in response to light.
when potted plant is kept in a cardboard box with a small slit. plant shows movement towards the light to acquire energy. we can also say it positive phototropism because it shows moment towards sunlight .

QUESTION: 23

If we blow through lime water it turns milky. This proves that _________

Solution:

The lime water turns from colourless to milky.

This is because the exhaled air contains about 4% CO2.

CO2 reacts with lime water to form a milky coloured compound.

Ca(OH)2(aq) + CO2(g) → CaCO3(s) + H2O(l)

If excess CO2 is added, the following reaction takes place:

CaCO3(s) + H2O(l) + CO2(g) → Ca(HCO3)2(aq)

The milkiness disappears since calcium bicarbonate is water-soluble.

QUESTION: 24

We move our hand immediately, if we touch the hot object. In this which is stimulus.

Solution:
QUESTION: 25

Dolphins and whales breathe through _____________

Solution:

Whales and dolphins are mammals and breathe air into their lungs, just like we do. They cannot breathe underwater like fish can as they do not have gills. They breathe through nostrils, called a blowhole, located right on top of their heads.