Test: The Mughal Empire - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: The Mughal Empire - 1


Description
This mock test of Test: The Mughal Empire - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: The Mughal Empire - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: The Mughal Empire - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: The Mughal Empire - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: The Mughal Empire - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Who was the first Mughal emperor

Solution: The Mughal Empire was founded by Babur (reigned 1526–1530), a Central Asian ruler who was descended from the Turco-Mongol conqueror Timur (the founder of the Timurid Empire) on his father's side and from Chagatai, the second son of the Mongol ruler Genghis Khan, on his mother's side.
QUESTION: 2

Ajmer is in

Solution:

Ajmer is a city in the northern Indian state of Rajasthan. South of the city's artificial Ana Sagar Lake is Ajmer Sharif Dargah, the domed shrine of the Muslim Sufi saint Garib Nawaz. Nearby, a 16th-century palace built by the Mughal emperor Akbar now houses the Ajmer Government Museum, displaying armor and stone sculptures. A museum at the Indo-Saracenic–style Mayo College exhibits art and taxidermied birds.

QUESTION: 3

Name the new religion founded by Akbar.

Solution:

 Din-i Ilahi “the religion of God,” was a system of religious beliefs introduced by the Mughal emperor Akbar in 1582 CE. His idea was to combine Islam and Hinduism into one faith, but also to add aspects of Christianity, Zoroastrianism and Jainism. Akbar took a deep personal interest in religious matters.

QUESTION: 4

When did Humayun re-establish Mughal empire in India?

Solution:

At the time of his death in 1556, the Mughal Empire spanned almost one million square kilometres. In December 1530, Humayun succeeded his father to the throne of Delhi as ruler of the Mughal territories in the Indian subcontinent. Humayun was an inexperienced ruler when he came to power, at the age of 22.

QUESTION: 5

Sher-Shah Suri was killed in ____.

Solution:
QUESTION: 6

Babur defeated the ______ army in April 1526 AD.

Solution:
QUESTION: 7

Babur defeated the Lodhi army in the battlefield of _____.

Solution: Babur defeated Ibrahim Lodi at the First Battle of Panipat in 1526 CE and founded the Mughal empire. However, he again faced opposition, this time from Rana Sanga of Mewar and Medini Rai,another rajput ruler in the battle of Chanderi who considered Babur a foreigner. The Rana was defeated in the Battle of Khanwa.
QUESTION: 8

Akbar became an emperor at the age of ____ years.

Solution: Jalaluddin Muhammad Akbar, more famously known as Akbar the Great, was the third emperor of the Mughal Empire, after Babur and Humayun. He was the son of Nasiruddin Humayun and succeeded him as the emperor in the year 1556, at the tender age of just 13. Succeeding his father Humayun at a critical stage, he slowly enlarged the extent of the Mughal Empire to include almost all of the Indian sub-continent. He extended his power and influence over the entire country due to his military, political, cultural, and economic dominance. 
QUESTION: 9

________ refused to accept the Mughal authority for a long time.

Solution:

Sisodiya Rajput refused to accept the Mughal authority for a long period of time. The fact is that the number of Rajput families got their daughters married to a Mughal while other were in opposition of such practices. They followed their culture and refused to accept any rules.

QUESTION: 10

A _____ is an individual who is intolerant of other person?s religious beliefs or culture.

Solution:

a bigot is a person who is intolerant towards those holding different opinions.

Similar Content

Related tests