Test: Thinkers, Beliefs And Buildings


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Thinkers, Beliefs And Buildings


Description
This mock test of Test: Thinkers, Beliefs And Buildings for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Thinkers, Beliefs And Buildings (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Thinkers, Beliefs And Buildings quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Thinkers, Beliefs And Buildings exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Thinkers, Beliefs And Buildings extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

After Buddhism reached East Asia, pilgrims travelled to India, in search of Buddhist texts, from:

Solution:

When Buddhism spread to East Asia, pilgrims like Fa Xian and Xuan Zang travelled from China to India in search of Buddhist texts. These were then taken back to their own country, where they were translated by scholars.

QUESTION: 2

The famous Buddhist centre Amaravati is located in the modern Indian State of

Solution:

Amaravati was the site of a great Buddhist Stupa, built in pre-Mauryan times.

QUESTION: 3

Buddha was born in

Solution:

Buddha was born in 563 B.C, on the Vaishakha Purnima day, at Lumbini.

QUESTION: 4

According to Jainism, the last tirthankara was:

Solution:

The basic philosophy of Jainism already existed in North India before Vardhamana, known as Mahavira, in the sixth century BCE. According to Jaina tradition, he was preceded by 23 other tirthankaras – i.e. those who guide people across the river of existence.

QUESTION: 5

In cities of Taxila and Peshawar, Indo-Greek rulers had established kingdoms in the

Solution:

The Indo-Greek kingdom (sometimes called as Graeco-Indian kingdom) covered various parts of the northwest and northern Indian subcontinent from 180 BC to around 10 AD, and was ruled by a succession of more than thirty Greek kings, often in conflict with each other. The kingdom was founded when the Greco-Bactrian king Demetrius invaded India in 180 BC.

QUESTION: 6

Hagiography is the biography of a/an:

Solution:

Hagiographies often praise the saint’s achievements, and may not always be literally accurate. They are important because they depict the beliefs of the followers of that particular tradition.

QUESTION: 7

A form of Hinduism within which Vishnu was worshipped as the principal deity is known as

Solution:

The cult of Vaishnavism developed around the various avatars or incarnations of the deity Vishnu. Ten avatars of Vishnu were recognised within the Hindu tradition.

QUESTION: 8

How many avatars of Vishnu were identified by the Vaishnavas?

Solution:

An important feature of Vaishnavism was the theory of incarnations of Vishnu that were known as the avatars of Vishnu. According to Vaishnavism, there are ten avatars of Vishnu.

QUESTION: 9

Vardhamana came to be known as

Solution:

According to Jaina tradition, Mahavira was preceeded by 23 other teachers or tirthankaras.

QUESTION: 10

During the mid-first millenium BC, the religious philosophy of Zarathustra prevailed in

Solution:

The mid-first millennium BCE saw the emergence of thinkers like Zarathustra in Iran, Kong Zi in China; Socrates, Plato and Aristotle in Greece; and Mahavira, Gautama Buddha, etc. in India. All of them tried to understand the mysteries of existence and the relationship between humans and the cosmic order.