Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 2


Description
This mock test of Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Tracing Changes Through A Thousand Years - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An influential wealthy individual who supports another person - an artist, a crafts person, a learned man, or a noble is called a ______.

Solution:
QUESTION: 2

The Mughal Empire declined in the _______ Century.

Solution:

The period of the Great Mughals, which began in 1526 with Babur’s accession to the throne, ended with the death of Aurangzeb in 1707(i.e. 18th Century). Aurangzeb’s death marked the end of an era in Indian history.

QUESTION: 3

Which of the following is not the literary source

Solution:

There are two sources from which history is written. These sources are divided into two main groups. They are Archaeological and Literary. The Archaeological Source is 1. Archaeological Remains and Monuments, 2. Inscriptions, 3. Coins. 
The Literary Source is 1. Religious Literature, 2. Secular Literature, 3. Account of Foreigners that is Travelogue.

QUESTION: 4

A place where documents and manuscripts are stored as records for knowledge is called an _______.

Solution:

A place where documents and manuscripts are stored as records for knowledge is called an archive.

QUESTION: 5

Who made Maps in 1154 AD?

Solution:

Al-Idrisi and His World Map (1154) Introduction: Working for eighteen years under the patronage of the Norman King Roger II Guiscard of Sicily, who gathered scholars from many regions at his court in Palermo, the Moroccan geographer Al-Idrīsī in 1154 completed a description and an atlas of maps of the known world.

QUESTION: 6

There was no printing press earlier so the writers copied manuscripts by _______.

Solution:

Manuscript culture uses manuscripts to store and disseminate information; in the West, it generally preceded the age of printing. In early manuscript culture, monks copied manuscripts by hand.

QUESTION: 7

Who said -"Common people do not know Sanskrit, only Brahmans do"?

Solution:

Ab'ul Hasan Yamīn ud-Dīn Khusrau, better known as Amīr Khusrau Dehlavī was a Sufi musician, poet and scholar from India. He was an iconic figure in the cultural history of the Indian subcontinent. He was a mystic and a spiritual disciple of Nizamuddin Auliya of Delhi, India. He said that Sanskrit did not belong to any region. It was an old language that common people did not know, only the Brahmanas spoke it.

QUESTION: 8

Who coined the term ?Hindustan? in the thirteenth century?

Solution:

The term Hindustan which we use as India  a modern nation state was first used by Minhaj-i-Siraj , a chronicler who wrote in Persian. The areas that he used this term for were Punjab, Haryana, and the lands between Ganga and Yamuna. He used the term in political terms for the land that came under the Delhi Sultanate.

QUESTION: 9

Minhaj-i-Siraj is a chronicler who wrote in _____.

Solution:

Tabaqat-i Nasiri, named for Sultan Nasir-ud-Din, is an elaborate history of the Islamic world written in Persian by Minhaj-i-Siraj Juzjani and completed in 1260.

QUESTION: 10

What led to the migration of forest dwellers in the 8th century?

Solution:

The forest dwellers had to migrate because of deforestation and extension of agriculture. the forest dwellers are dependent on the forests for food, clothing, and shelter. thus the clearing of forests directly affects their lives.

QUESTION: 11

The term ?Hindustan? used in the 13th century by Minhaj-i-Siraj comprised of which areas?

Solution:
QUESTION: 12

In the Medieval period, for whom was the term foreigner used?

Solution:

The term ‘foreigner’ is used in the sense of a person who is not an Indian. In the medieval period it was applied to any stranger who appeared, say in a given village, someone who was not a part of that society or culture. In this sense a forest-dweller was a foreigner for a city-dweller. But two peasants living in the same village were not foreigners to each other, even though they may have had different religious or caste backgrounds.

QUESTION: 13

The people who copied manuscripts by hand we known as

Solution:
QUESTION: 14

________ were collected by wealthy people, rulers, monasteries and temples.

Solution:

Manuscripts were collected by wealthy people, rulers, monasteries and temples. 
They were placed in libraries as well as archives. These manuscripts and documents were rich and vital sources of information for the historians. But they were difficult to use.

QUESTION: 15

The fourteenth-century chronicler Ziyauddin Barani wrote his chronicle first in _____.

Solution:
QUESTION: 16

______refers to the environment of a region and the social and economic lifestyle of its residents.

Solution:

Because residence is a place where we live . It doesn't depend on the factors given because residence can be anywhere. Secondly ecosystem is the meeting point of Biosphere, Hydrosphere and atmosphere.And at last the atmosphere is linked with air. The air is the atmosphere.

QUESTION: 17

New foods and beverages arrived in the subcontinent were

Solution:
QUESTION: 18

Kanauj name is spelt in Arabic language as

Solution:

In Arabic language, Kanauj is spelt as Qaunaj. 

QUESTION: 19

_____ framed their own rules and regulations to manage the conduct of their members.

Solution:

As societies became more differentiated, people were grouped into jatis or sub castes and ranked on the basis of their backgrounds and their occupations. These jatis framed their own rules and regulations to manage the conduct of their members. These regulations were enforced by an assembly of elders, described in some areas as the jati panchayat. But jatis were also required to follow the rules of the village.

QUESTION: 20

People of different regions - Gauda, Andhra, Kerala, Karnataka, Maharashtra and Gujarat - apparently fled before his ______.

Solution:

People of different regions - Gauda, Andhra, Kerala, Karnataka, Maharashtra and Gujarat - apparently fled before his armies.