Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1


Description
This mock test of Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Tribals Dikus And The Vision Of Golden Age - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

From the following list of choices, which one would be most appropriate meaning of the term Adivasis ?

Solution:

Adivasi is the collective term for tribes of the Indian Subcontinent, who are considered indigenous to places within India wherein they live, either as foragers or as tribalistic sedentary communities. However, India does not recognise Tribe as Indigenous people.

QUESTION: 2

A few statement related to the Adivasis are given below. Choose the one that is not applicable to the tribals of India.

Solution: Adivasis have a deep relation with the forests. Even now they mostly live away from the towns and near the forests. Their local economy also depends on the items collected from the forest and that is why industrialization and deforestation deeply affects their livelihood. Practicing sustainable forest management, they are seen as the protectors of the forests and the biodiversity of our planet.
QUESTION: 3

Given below are a few reasons as to why the tribals felt uncomfortable under the British. One statement is not True, pick out the one

Solution:

Because during that time britishers were in India for more profit and exploitation of natural resources... and implementing more tax and this was only possible due to shifting of tribals in forest and on hills

QUESTION: 4

Which one of the following refers to the correct meaning of habitats?

Solution:

The correct meaning of habitat is a dwelling place. A dwelling place can be elaborated as a building or shelter where one lives. Hence habitat can be defined as a place where an organism or a community of organisms lives, including all living and nonliving factors or conditions of the surrounding environment.

QUESTION: 5

Name the Act passed by the British In 1865 that gave British the power to declare any forest land as Government land.

Solution:
QUESTION: 6

Apart from the Forest Regulation Act, which was the other Act passed by the British in 1871 which labeled all the adivasi groups that rebelled against the British as criminals.

Solution:

In 1871, the colonial government in India passed the Criminal Tribes Act. This act classified many communities of craftsmen, traders and pastoralists as Criminal Tribes. ... These communities were expected to live only in notified village settlements and were not allowed to move out without a permit.

QUESTION: 7

Why did the British consider the Chhota Nagpur belt vital?

Solution:
QUESTION: 8

From this photograph, identify this tribal hero from Chottanagpur in Bihar, who had miraculous powers to cure all diseases.

Solution:

In 1895, a man named Birsa was seen roaming the forests and villages of Chottanagpur in Bihar. People said he had miraculous powers – he could cure all diseases and multiply grain. Birsa himself declared that God had appointed him to save his people from trouble, free them from the slavery of dikus (outsiders).

QUESTION: 9

To which tribe did Birsa belong to?

Solution: Birsa belonged to Munda tribe in Jharkhand and he was therefore called Birsa Munda
QUESTION: 10

How did Birsa Munda die?

Solution: Birsa Munda was a young freedom fighter and a tribal leader, whose spirit of activism in the late nineteenth century, is remembered to be a strong mark of protest against British rule in India. He died in Ranchi Jail on 9 June 1900. Although the British claimed he died of cholera, he never showed symptoms of the disease. ... After his death the movement faded out. However, the movement was significant in at least two ways.