Test: Tribes Nomads And Settled Communities - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Tribes Nomads And Settled Communities - 1


Description
This mock test of Test: Tribes Nomads And Settled Communities - 1 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Tribes Nomads And Settled Communities - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Tribes Nomads And Settled Communities - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Tribes Nomads And Settled Communities - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Tribes Nomads And Settled Communities - 1 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Under the rule of _____ hierarchy between social classes grew further in Delhi

Solution:

As the rise and fall of various kingdoms was happening, there were changes in the economic, political and social scenario over the centuries. But the changes in the social aspects were not the same everywhere. This is because different societies evolved differently. And already the society was divided according to the rules of Varna in large parts of the subcontinent. These rules were prescribed by the Brahamanas and accepted by the rulers of large kingdoms. The gap between the high and low, and rich and poor, widened. Hence, the hierarchy between social classes grew further under the Delhi Sultans and the Mughals.

QUESTION: 2

Tribes obtained their livelihood from the following ways except

Solution:

The main occupation of the tribal people was agriculture but apart from that, there were also hunter-gatherers and herders. They combined these activities to make full use of the natural resources of the area in which they lived.

Weaving was not one of the occupations which the tribals followed to obtain their livelihood. 

QUESTION: 3

The ____ and ____ depended on each other for their diverse needs. This relationship, of conflict and dependence, gradually caused both societies to change

Solution:

Tribal people were found in almost every region of the subcontinent. Many large tribes thrived in different parts of the subcontinent. They usually lived in forests, hills, deserts and places difficult to reach. Sometimes they clashed with the more powerful caste-based societies. In various ways, the tribes retained their freedom and preserved their separate culture. But the caste-based and tribal societies also depended on each other for their diverse needs. This relationship, of conflict and dependence, gradually caused both societies to change.

QUESTION: 4

Khokhar tribes were in

Solution:
QUESTION: 5

It is a group of families or households claiming descent from a common ancestor.

Solution:
Tribal organisations were divided into many smaller clans under different chiefs. Tribal organisations are often based on kinship or clan loyalties.
A clan is a group of families or households claiming descent from a common ancestor.
QUESTION: 6

Raja Mansingh was the famous general of

Solution: Man Singh (Man Singh I) (21 December 1550 – 6 July 1614) was the Rajput Raja of Amer, a state later known as Jaipur in Rajputana. He was a trusted general of the Mughal emperor Akbar, who included him among the Navaratnas, or the nine (nava) gems (ratna) of the royal court.
QUESTION: 7

Mundas and Santals lived in the region of

Solution:

Santhals are the tribes who live in Jharkhand and Bihar.

Mundas are the tribes who live in Jharkhand predominantly

The tribes of Mundas and Santhal belong to Chota Nagpur region.

Santhals speak santali language and Mundas speak Mundari language.

QUESTION: 8

large tribe of Bhils was spread across

Solution:

The large tribe of Bhils was spread across western and central India. By the late sixteenth century, many of them had become settled agriculturists and some even zamindars.

QUESTION: 9

In which part their lived the shepherd tribe of Gaddis

Solution: In the western Himalaya lived the shepherd tribe of Gaddis. The distant north-eastern part of the subcontinent too was entirely dominated by tribes – the Nagas, Ahoms etc. In many areas of present-day Bihar and Jharkhand, Chero, chiefdoms had emerged by the 12th century.
QUESTION: 10

The emergence of states is closely related to ____ change among tribal people

Solution:

The emergence of states is closely related to social change amongst tribal people. One example of this important part of our history was the emergence of large states changed the nature of Gond society. Their basically equal society gradually got divided into unequal social classes.

Brahmanas received land grants from the Gond rajas and became more influential.

Related tests