Test: Understanding Diversity - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Understanding Diversity - 2


Description
This mock test of Test: Understanding Diversity - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Understanding Diversity - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Understanding Diversity - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Understanding Diversity - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Understanding Diversity - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is an Union Territory

Solution:

On 31st October 2019 the state of Jammu and Kashmir was divided into two union territories, 'Jammu and Kashmir' and 'Ladakh'

QUESTION: 2

Who wrote travelogue in which the writer described the lives of Muslims

Solution:

Abu Abdullah Muhammad Ibn Battuta was a Moroccan Muslim scholar and traveler. He was known for his traveling and undertaking excursions called the Rihla. First pilgrimage. In June 1325, at the age of twenty-one, Ibn Battuta set off from his hometown on a hajj, or pilgrimage, to Mecca, a journey that would ordinarily take sixteen months. He would not see Morocco again for twenty-four years. Like them, he studied the Sharia, the sacred law of the Muslims based on the Koran and the teachings of the Prophet Muhammad. This prepared him to become a qadi, a Muslim judge. In 1325, at age 21, Ibn Battuta left his parents to go on a hajj. This was a pilgrimage to Mecca, the holy city of Islam.

QUESTION: 3

The utensils used for frying cheenavala are called

Solution:

The utensils that are used for frying are called Cheenachatti. On the whole, the word cheena was used to describe something that might have come from China.

QUESTION: 4

The ______ of country is its custom, religions, music and even dances.

Solution:

Cultures are what make countries unique. Each country has different cultural activities and cultural rituals. Culture includes material goods, the things the people use and produce. Culture is also the beliefs and values of the people and the ways they think about and understand the world and their own lives.

QUESTION: 5

How Kerala and Ladakh are different from each other

Solution:

Being a cold desert, ladakh differs from Kerala by temperature and climate. In Ladakh one can feel burning with sunstroke and freezing like ice at the same time, but in Kerala one will feel a pleasant weather because it's a coastal state.

QUESTION: 6

Which is the major product grown in Kerala?

Solution:
QUESTION: 7

Vasco da Gama was a

Solution:

Explorer Vasco da Gama was born in Sines, Portugal, around 1460. In 1497, he was commissioned by the Portuguese king to find a maritime route to the East. He subsequently made two other voyages to India, and was appointed as Portuguese viceroy in India in 1524.

QUESTION: 8

Which one of the given product is cultivated in Ladakh

Solution:
QUESTION: 9

People in Ladakh keep

Solution:

The people in Ladakh keep sheep because in Ladakh due to cold weather irrigation is not possible and then sheep only becomes there source of income as they get Pashmina wool from it.

QUESTION: 10

In which city of India Jaliawala Bagh is situated

Solution:

Jallianwala Bagh is a public garden in Amritsar famous for one of the most tragic yet landmark events in the history of India. This is where the Amritsar Massacre of 1919 took place.

QUESTION: 11

Who wrote discovery of India

Solution:

Discovery of India was written by our first Prime Minister Pt. Jawaharlal Nehru.He wrote this book during his imprisonment at Ahmednagar fort for participating in Quit India Movement between 1942 to 1946.

QUESTION: 12

Indian freedom struggle is an example of

Solution:

Because everyone irrespective of their caste, creed, religion, sex, culture and tradition participated in this struggle against a common enemy for a common cause.

QUESTION: 13

Who coined the phrase Unity in Diversity to describe the country

Solution:

Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of India and leader of the Indian National Congress, vigorously promoted unity in diversity as an ideal essential to national consolidation and progress. He wrote at length on this topic, exploring it in detail in his work The Discovery of India.

QUESTION: 14

The fertile land and humid climate are suited for growing

Solution:

Rice is a tropical crop and grown where the average temperature during the growing season is between 20°C and 27°C. Rainfall: Paddy requires more water than any other crop.

QUESTION: 15

Who composed our National Anthem

Solution:

Jana Gana Mana is the National Anthem of India. Lyrics of the Indian National Anthem are penned and composed by Rabindranath Tagore.

QUESTION: 16

The Boat race is an important part of the ______ festival of Kerala

Solution:

In the history of Kerala, Snake Boat Race has been associated with the state for over 400 years now. The story of this boat race has been traced to the ancient king, Alleppey.  He was known for fighting battles with the kings of nearby regions along the canals. During the time of war, the king suffered a heavy loss and to get a better boat, he got a boat architect to build a boat for him. The architect thus made the snake boat. In the present day, these boats are used during festivals as adventure sports and activities.

QUESTION: 17

Sarva Dharma Sambhava is related to

Solution:

It means all religions are different paths to one destination. It's a Hindu concept of embodying an equality of destination of paths followed by all religions. The concept was embraced by Ramakrishna and Vivekananda as well as Mahatma Gandhi.

QUESTION: 18

After, which incident was the song composed?

Solution:
QUESTION: 19

Respect and safeguard is the matter of

Solution:

Respect may belong to respectful but safeguard is a matter of priority and respect belong to priority and respectful both.

QUESTION: 20

In Ladakh, for drinking water, people depend on the melting snow during the

Solution:

During summer months when the temperatures rise, the glaciers melt and fill in the rivers.

Related tests