Test: Waste Water Story - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Waste Water Story - 2


Description
This mock test of Test: Waste Water Story - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Waste Water Story - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Waste Water Story - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Waste Water Story - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Waste Water Story - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Which of the following is non-biodegradable?

Solution:

Cardboard, cotton cloth and leather shoes are biodegradable while glass bottle is non-biodegradable item.

QUESTION: 2

An example of source reduction of waste is

Solution:

Backward composting is an example of source reduction of waste as waste is composted in field to make manure.

QUESTION: 3

Which of the following is wastewater?

Solution:

Water Goming out of a laundry is wastewater.

QUESTION: 4

Which of the following is biodegradable?

Solution:

Those substance that are easily broken into simpler substances by action of bacteria are called biodegradable. Orange peels is biodegradable.

QUESTION: 5

Addition of harmful substance in water leads to

Solution:

Addition of harmful substance in water leads to water pollution as it contains biological, chemical and physical pollutants.

QUESTION: 6

which of the following is waste water?

Solution:

water coming out of laundry

QUESTION: 7

Passing chlorine gas through drinking water to disinfect it is called

Solution:

Passing chlorine gas through drinking water to disinfect it is called chlorination. Chlorination kills the microbes present in water.

QUESTION: 8

Which one is not a of household garbage

Solution:

Household garbage includes crockery pieces, dal packets and vegetable peels. Cow dung is a farm garbage.

QUESTION: 9

Sewage is mainly a

Solution:

Sewage is mainly a liquid waste.Sewage is a type of wastewater that is produced from a community of people. It is characterized by volume or rate of flow, physical condition, chemical and toxic constituents, and its bacteriologic status . It consists mostly of grey water.

QUESTION: 10

The network of drainage pipe to carry waste water is called

Solution:

The network of drainage pipe to carry waste water is called sewer system to remove waste water from houses.

QUESTION: 11

Disinfection can be removed by

Solution:

Water obtained from water work is chlorinated to kills the germ present in it.

QUESTION: 12

After the treatment the treated water is released into

Solution:

After the treatment of water by sewage treatment, water is released to water bodies.

QUESTION: 13

Last stage in treatment of sewage is

Solution:

Sewage treatment involves many stages like primary treatment, secondary treatment and tertiary treatment. The last stage in treatment os sewage is chlorination.

QUESTION: 14

Open drain cause ____________ condition.

Solution:

Open drain because unhygienic condition as it provides breeding ground for malaria and other insect carrying pathogen.

QUESTION: 15

Jaundice affects which organ?

Solution:

jaundice is caused by using contaminated water. Jaundice affects the liver of person.

QUESTION: 16

Solid parts of sewage can be used as

Solution:

During sewage treatment, solid wastes are also generated. This waste can be used as manure.

QUESTION: 17

Disease causing micro-organisms are called

Solution:

A pathogen or infectious agent is a biological agent that causes disease or illness to its host.

QUESTION: 18

For removing floating wastes in sewage ______________ is used.

Solution:

To remove floating waste in sewage bar screen is used during primary treatment.

QUESTION: 19

Stone and gift present in sewage forms the

Solution:

Stone, girt and other solid parts present in sewage forms the sludge. It is separated by sedimentation.

QUESTION: 20

Adding air to treated water is called

Solution:

Adding air to treated water is called aeration. Aeration increases the aerobic bacteria in water to consume the organic wastes.

Related tests