Test: Water - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Water - 2


Description
This mock test of Test: Water - 2 for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Water - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Water - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water - 2 extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Tsunami is a

Solution:

Tsunami is a Japanese word with the English translation, "harbor wave." Represented by two characters, the top character, "tsu," means harbor, while the bottom character, "nami," means "wave." In the past, tsunamis were sometimes referred to as "tidal waves" by the general public, and as "seismic sea waves" by the scientific community. The term "tidal wave" is a misnomer; although a tsunami's impact upon a coastline is dependent upon the tidal level at the time a tsunami strikes, tsunamis are unrelated to the tides. Tides result from the imbalanced, extraterrestrial, gravitational influences of the moon, sun, and planets. The term "seismic sea wave" is also misleading. "Seismic" implies an earthquake-related generation mechanism, but a tsunami can also be caused by a nonseismic event, such as a landslide or meteorite impact.

QUESTION: 2

During a____ , the ____ blowing at very high speed form huge waves. These may cause tremendous destruction.

Solution:

During a storm, the winds blowing at very high speed form huge waves. These may cause tremendous destruction. An earthquake, a volcanic eruption or underwater landslides can shift large amounts of ocean water. As a result a huge tidal wave called tsunami, that may be as high as 15m., is formed.

QUESTION: 3

The largest tsunami ever measured was ___ high.

Solution:
QUESTION: 4

The tsunami of ___ caused widespread damage in the coastal areas of India

Solution:

Tsunami is a series of ocean waves typically caused by large undersea earthquakes or volcano eruptions at tectonic plate boundaries. These surges of water may reach 100 feet and cause widespread destruction when they crash ashore. They race across the sea at a speed up to 500 miles per hour and cross the entire Pacific Ocean in less than one day. Their long wavelength means that they lose very little energy along the way. Tsunami of December 2004, caused by a 9.0 magnitude earthquake, is the most infamous tsunami of modern times with disastrous consequences in many areas 

(i) humanitarian toll: it affected more than 18 countries from Southeast Asia to Southern Africa, killing more than 250,000 people in a single day and leaving more than one million homeless,

(ii) economic toll: it left several million of dollars of economic loss affecting fishing and tourist industries,

(iii) environmental and medical threats including water pollution and flooding and endemic diseases.

QUESTION: 5

Indira point was in

Solution:

Indira Point is a village in the Nicobar district at Great Nicobar Island of Andaman and Nicobar Islands in India. It is located in the Great Nicobar tehsil. It is the location of the southernmost point of India's territory. Rondo Island, Indonesia's northernmost island in Sabang district of Aceh province of Sumatra, lies 163 km south of Indira point. India and Indonesia are planning to collaborate to construct a port at Sabang to protect the channel between Great Nicobar Island and Rondo Island.

QUESTION: 6

In India 2004 tsunami worst affected areas are as follows except

Solution:

The 26 December 2004 tsunami significantly affected the coastal regions of southern peninsular India. About 8,835 human lives were lost in the tsunami in mainland India, with 86 persons reported missing. Two reconnaissance teams traveled by road to survey the damage across mainland India. Geographic and topological features affecting tsunami behavior on the mainland were observed. The housing stock along the coast, as well as bridges and roads, suffered extensive damage. Structures were damaged by direct pressure from tsunami waves, and scouring damage was induced by the receding waves. Many of the affected structures consisted of nonengineered, poorly constructed houses belonging to the fishing community.The southern peninsular region comprising Kerala and part of Tamil Nadu on the west coast and the rest of Tamil Nadu, Andhra Pradesh, and Pondicherry on the east coast is a region of low-to-moderate seismicity. The area lies in the Stable Continental Region, which is not believed to be exposed to the hazard of strong earthquakes.

QUESTION: 7

The rhythmic rise and fall of ocean water twice in a day is called a

Solution:

The rhythmic rise and fall of ocean twice in a day is called a tide. Tides are caused by the strong gravitational pull exerted by the sun and the moon on the earth's surface.

QUESTION: 8

During the full moon and new moon days, the sun, the moon and the earth are in the same line and the tides are highest. These tides are called

Solution:

During these Moon phases, the solar tide coincides with the lunar tide because the Sun and the Moon are aligned with Earth, and their gravitational forces combine to pull the ocean's water in the same direction. These tides are known as spring tides or king tides.

QUESTION: 9

When the moon is in its first and last quarter, the ocean waters get drawn in diagonally opposite directions by the gravitational pull of sun and earth resulting in low tides. These tides are called

Solution:

But when the moon is in its first and last quarter, the ocean waters get drawn in diagonally opposite directions by the gravitational pull of sun and earth resulting in low tides. These tides are called neap tides 

QUESTION: 10

____ are streams of water flowing constantly on the ocean surface in definite directions

Solution:

Ocean currents are primarily horizontal water movements. Ocean currents flow for great distances, and together, create the global conveyor belt which plays a dominant role in determining the climate of many of the Earth's regions.

QUESTION: 11

The ____ originate near the equator and move towards the pole

Solution:

Warm ocean currents flow away from the equatorial region on the western side of ocean basins. The Gulf Stream in the North Atlantic and the KuroshioCurrent in the North Pacific are examples of warm currents. Of all the warm currents, the Gulf Stream has been studied most extensively.

QUESTION: 12

What fraction of earth is covered by water

Solution:

About 71 percent of the Earth's surface is water-covered, and the oceans hold about 96.5 percent of all Earth's water. Water also exists in the air as water vapor, in rivers and lakes, in icecaps and glaciers, in the ground as soil moisture and in aquifers.

QUESTION: 13

The Labrador Ocean current is ___ current while the Gulf Stream is a ___ current

Solution:

The Labrador Current is a cold current in the North Atlantic Ocean which flows from the Arctic Ocean south along the coast of Labrador and passes around Newfoundland, continuing south along the east coast of Nova Scotia. It is a continuation of the West Greenland Current and the Baffin Island Current.

QUESTION: 14

Following are the Warm current except

Solution:

The Labrador Current is a cold current in the North Atlantic Ocean which flows from the Arctic Ocean south along the coast of Labrador and passes around Newfoundland, continuing south along the east coast of Canada near Nova Scotia. Near Nova Scotia, this cold water current meets the warm northward moving Gulf Stream.

QUESTION: 15

The process by which water continually changes its form and circulates between oceans, atmosphere and land is known as the

Solution:

The process by which water continually changes its form and circulates between oceans, atmosphere and land is called the water cycle. 

QUESTION: 16

Water bodies contain salty water are

Solution:

The same process made the seas salty. Rivers carry dissolved salts to the ocean. Water evaporates from the oceans to fall again as rain and to feed the rivers, but the salts remain in the ocean.

QUESTION: 17

Which river is the longest river in the world

Solution:

The River Nile is the longest river in the world. It measures 6,695 kilometres from its source in Burundi, along the White Nile, to its delta on the Mediterranean Sea. Officially, the shortesr river is the D River, Oregan, USA, which is just 37 metres long.

QUESTION: 18

Common salt that we mostly eat is

Solution:

Sodium chloride (NaCl), also known as salt, is an essential compound our body uses to: absorb and transport nutrients. maintain blood pressure. maintain the right balance of fluid.

QUESTION: 19

The average salinity of the oceans is

Solution:

Seawater is water from a sea or ocean. On average, seawater in the world's oceans has a salinity of approximately 3.5%, or 35 parts per thousand. This means that for every 1 litre (1000 mL) of seawater there are 35 grams of salts (mostly, but not entirely, sodium chloride) dissolved in it.

QUESTION: 20

Dead sea in

Solution:

The geography of Israel is very diverse, with desert conditions in the south, and snow-capped mountains in the north. Israel is located at the eastern end of the Mediterranean Sea in western Asia.It is bounded to the north by Lebanon, the northeast by Syria, the east by Jordan and the West Bank, and to the southwest by Egypt.To the west of Israel is the Mediterranean Sea, which makes up the majority of Israel's 273 km (170 mi) coastline[3] and the Gaza Strip. Israel has a small coastline on the Red Sea in the south.

Similar Content

Related tests