Test: Water A Precious Resource - 1


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Water A Precious Resource - 1


Description
This mock test of Test: Water A Precious Resource - 1 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 10 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Water A Precious Resource - 1 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Water A Precious Resource - 1 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Water A Precious Resource - 1 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Water A Precious Resource - 1 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

Groundwater between two layers of rocks is called

Solution:

The ground water between two layers of rocks is called aquifer. It bears permeable rocks.

QUESTION: 2

World water day is celebrated on

Solution:

World water day is celebrated on 22 March to enumerate importance of drinking water.

QUESTION: 3

Water is a/an

Solution:

Water is a compound as it contains hydrogen and oxygen in fixed ration by mass.

QUESTION: 4

Water is chlorinated to

Solution:

Water is chlorinated after water work to kill the germ present in it as chlorine acts as disinfectant.

QUESTION: 5

There is acute water shortage due to

Solution:

There is acute shortage of water throughout the world due to overuse and misuse of water.

QUESTION: 6

What percent of your body weight is water?

Solution:

About 70% of our body consists of water. It forms the main constituent of cell and blood.

QUESTION: 7

Rainwater harvesting is a method of

Solution:

Rainwater harvesting is a method of collecting rainwater and directing into ground to maintain the ground water level.

QUESTION: 8

Which sector is major user of water in India?

Solution:

In India, agricultural sector is major user of water as plants require water at regular interval of time.

QUESTION: 9

There is acute shortage of water due to

Solution:

There is acute shortage of drinking water world over due to growing population and overuse in other activities.

QUESTION: 10

In irrigation, which technique reduces the water loss?

Solution:

Drip irrigation is a form of irrigation that saves water and fertilizer by allowing water to drip slowly to the roots of many different plants, either onto the soil surface or directly onto the root zone, through a network of valves, pipes, tubing, and emitters.

Related tests