Test: Water In The Atmosphere


10 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Water In The Atmosphere


Description
Attempt Test: Water In The Atmosphere | 10 questions in 10 minutes | Mock test for UPSC preparation | Free important questions MCQ to study NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) for UPSC Exam | Download free PDF with solutions
QUESTION: 1

The air can only contain a certain amount of water vapour before it is saturated. This amount is dependent on

Solution:

With the change of air temperature, the capacity to retain moisture increases or decreases and the relative humidity is also affected.

QUESTION: 2

What is the temperature at which saturation occurs in a given sample of air known?

Solution:

The air containing moisture to its full capacity at a given temperature is said to be saturated. The temperature at which saturation occurs in a given sample of air is known as the dew point.

QUESTION: 3

When air containing water reaches its saturation point, then

Solution:

The air becomes saturated when the capacity of containing moisture is full. At this point, air becomes incapable of holding any moisture. Condensation occurs and water vapour forms droplets in the form of clouds.

QUESTION: 4

Transformation of water vapours into water is called

Solution:

The transformation of water vapour into water is called condensation. It is caused by the loss of heat.

QUESTION: 5

When the water containing air becomes saturated, then

Solution:

The air becomes saturated when the capacity of containing moisture is full. At this point, air becomes incapable of holding any moisture. Condensation occurs and water vapour becomes liquid in the form of clouds.

QUESTION: 6

Orographic rainfall is more on

Solution:

Orographic rainfall occurs when an airstream is forced to rise over a mountain range. The air becomes cooled and precipitation takes place.

QUESTION: 7

The alto clouds are found at

Solution:

Mid level clouds are called altostratus and altocumulus. The prefix “alto” indicates that they have cloud bases between 2 and 6 km above the ground.

QUESTION: 8

What is the energy required to change water's state or phase, without changing its temperature called?

Solution:

Latent heat of water is the energy required to change its state or phase, without changing its temperature.

QUESTION: 9

Rain shadow zone means

Solution:

Rain shadow zone means Leeward side of the mountain. Areas lying in the rain shadow zone of the interior of the continents and high latitudes receive very low rainfall-less than 50 cm per annum.

QUESTION: 10

The percentage of moisture present in the atmosphere as compared to its full capacity at a given temperature is known as the

Solution:

The percentage of moisture present in the atmosphere as compared to its full capacity at a given temperature is known as the relative humidity. With the change of air temperature, the capacity to retain moisture increases or decreases and the relative humidity is also affected.

Use Code STAYHOME200 and get INR 200 additional OFF
Use Coupon Code