Test: Weather Climate & Adaptations of Animals to Climate


15 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Weather Climate & Adaptations of Animals to Climate


Description
This mock test of Test: Weather Climate & Adaptations of Animals to Climate for UPSC helps you for every UPSC entrance exam. This contains 15 Multiple Choice Questions for UPSC Test: Weather Climate & Adaptations of Animals to Climate (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Weather Climate & Adaptations of Animals to Climate quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. UPSC students definitely take this Test: Weather Climate & Adaptations of Animals to Climate exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Weather Climate & Adaptations of Animals to Climate extra questions, long questions & short questions for UPSC on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

An animal found in desert

Solution:

Camel is found in desert because it can survive for many days without water and easily walk on sand.

QUESTION: 2

Blubber is a layer of fat below the skin in some animals to

Solution:

Blubber is a layer of fat below the skin in some animals to protect from extreme cold as fat acts as insulator.

QUESTION: 3

Which one is not an adaptation of camel for desert condition

Solution:

Camel perspires very less due to absent of sweat glands. It releases thick urine and have broad soles.

QUESTION: 4

Atmospheric pressure is measured with the help of

Solution:

Atmospheric pressure of a place is measured with the help of an instrument called Barometer.

QUESTION: 5

In India tropical rainforests are located in

Solution:

In India tropical rainforests are located in Western Ghats. It covers Kerala, Tamilnadu, Karnataka, Goa etc.

QUESTION: 6

Toucans is big birds with long

Solution:

Toucans is a big birds with long beak to search prey from wood logs and stems of plants.

QUESTION: 7

A long winter sleep of animals is called

Solution:

Some animals undergo long winter sleep to avoid cold condition, called as hibernation. Organism survive without taking food and water.

QUESTION: 8

Cold blooded animals

Solution:

Those animals that change their body temperature with change in environmental temperature is called cold blooded animal.

QUESTION: 9

In India, rainforests are found in which of the following state?

Solution:

India's best rainforests are found in the northeastern region which is not as affected by human population as the Western Ghats. The northeastern rainforests stretch from northern Assam to Nagaland, Manipur Mizoram and part of Arunachal Pradesh. Most of this region  is at an altitude  of around 900 metre.

QUESTION: 10

Climate of a place do not depends on

Solution:

There are six major controls; of the climate of a place:
(i) Latitude: Due to the curvature of the earth, the amount of solar energy received varies according, to latitude. As a result, air temperature' generally decreases from, the, equator towards the poles.
(ii) Altitude: As, one goes from, the surface of the earth to higher altitudes, the atmosphere becomes less, dense and temperature decreases. The hills are therefore cooler during summers.
(iii) Pressure and wind system: The pressure and wind system of any area depend on the latitude and altitude of the place. Thus it influences the temperature arid rainfall' pattern.
(iv) Distance from the sea: The sea exerts moderating influence on climate. As the distance from the sea increases, its moderating influence decreases and the people experience extreme weather conditions. This condition is known, continentality which means very hot during, summer and very cold during winters.
(v) Ocean Currents: Oceans along with onshore winds affect the climate of the coastal areas:. For-instance, any coastal area with warmish-cold'currents flowing past it, will' be warmed or cooled if the winds are onshore:
(vi) Relief features: High. mountains act as a barrier for cold: or hot winds.. They. may, also cause precipitation, if they are high enough and lie in the path of rain, bearing winds. The leeward side of' the mountains remains, relatively dry.

QUESTION: 11

Birds are adapted to fly because of 

Solution:

The bodies of birds are adapted for flying. Many of a bird's bones are hollow which makes birds' bodies lightweight. Flying birds have large chest muscles that move the wings.The long flight feathers on the wings and tail help birds balance and steer.

QUESTION: 12

Water vapours present in the atmosphere is called 

Solution:

Water vapours present in the atmosphere is called humidity .

QUESTION: 13

Which of these is specifically an adaptation for cold climates. 

Solution:

Seals, which are found in cold climates, have a thick deposition of fat called blubber that protects them from cold.

QUESTION: 14

Which of the following does not live in the polar region?

Solution:

Camel doesnot live in the polar region. Camels are usually found in the desert, prairie or steppe

QUESTION: 15

 The place where a living organism live is called

Solution:

In ecology, a habitat is the type of natural environment in which a particular species of organism lives. Every organism has certain habitat needs for the conditions in which it will thrive, but some are tolerant of wide variations while others are very specific in their requirements. A habitat is not necessarily a geographical area, it can be the interior of a stem, a rotten log, a rock or a clump of moss, and for a parasitic organism it is the body of its host.

So the correct option is 'habitat'.