Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 2


20 Questions MCQ Test NCERT Textbooks (Class 6 to Class 12) | Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 2


Description
This mock test of Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 2 for Class 7 helps you for every Class 7 entrance exam. This contains 20 Multiple Choice Questions for Class 7 Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 2 (mcq) to study with solutions a complete question bank. The solved questions answers in this Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 2 quiz give you a good mix of easy questions and tough questions. Class 7 students definitely take this Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 2 exercise for a better result in the exam. You can find other Test: Weather Climate And Adaptations Of Animals To Climate - 2 extra questions, long questions & short questions for Class 7 on EduRev as well by searching above.
QUESTION: 1

The special features and habits that help an animal survive in its environment are known as _______

Solution:

The special characteristics that enable plants and animals to be successful in a particular environment are called adaptations. Animals have certain body features and habits that help them to live comfortably in their habitats. Such features and habits are called adaptations. Adaptations mainly help an animal get food and protect it from harsh weather.

QUESTION: 2

Wet and dry bulb hygrometer is an instrument which measures

Solution:

Wet and dry bulb hygrometer is an instrument which measures the amount of humidity in the atmosphere.

QUESTION: 3

Weather related to atmospheric condition of how much duration?

Solution:

Weather related to atmospheric condition is for 24 hours duration as weather changes in short time interval.

QUESTION: 4

Which of the following organism is the slowest mover?

Solution:

Snail is the slowest mover out of the following organisms.

QUESTION: 5

An organism's body is streamlined, the habitat of organism should be

Solution:

The streamlined body is the accommodative feature of aquatic organism to move in water with less friction.

QUESTION: 6

Animal called ‘ship of desert’ is

Solution:

Camel is called as ship of desert because camel can move on sand of desert very easily due to presence of padded sole.

QUESTION: 7

Seal is found in

Solution:

Seal is found in polar region that contain blubber to avoid cold condition beneath the skin.

QUESTION: 8

Average weather condition over a long period of time is called

Solution:

Average weather condition over a long period of time is called Climate. Climate remains same over a long period of time.

QUESTION: 9

In desert

Solution:

In deserts temperature is high and scanty rainfall so, a few plants and animals survive there.

QUESTION: 10

If there is a heavy rainfall on most of the days at a place, the climate of that place will be

Solution:

If there is a heavy rainfall on most of the days at a place, the climate of that place will be hot and wet.

QUESTION: 11

The temperature at poles dips as low as __________ degree Celsius.

Solution:

The temperature at poles dips as low as -370C. It becomes very difficult to survive there.

QUESTION: 12

_________________ are found in tropical rainforest.

Solution:

Toucan is a bird having long beak and is found in tropical rainforests. It feeds on insects.

QUESTION: 13

Climate relates to atmospheric condition of how much duration?

Solution:

Climates relates to atmospheric condition of at least 30 years as climate of place change very slowly.

QUESTION: 14

Fish uses which organ to breath in water?

Solution:

Fish contain gills as respiratory organ. A pair of gills present in head region is able to absorb oxygen dissolved in water.

QUESTION: 15

Which of these is shown by humidity?

Solution:

Presence of moisture is shown by humidity. Higher the moisture content in air more will be humidity level.

QUESTION: 16

Which of these provide Polar bear insulation against extreme cold

Solution:

Fat layer beneath the skin of polar bear provide insulation against extreme cold condition of polar region as fat prevents the heat loss from the body.

QUESTION: 17

The elements that do not determine the weather of a place is

Solution:

Type of soil do not determine the weather of a place but humidity, temperature and rain is responsible for weather condition.

QUESTION: 18

Which one is marine organism?

Solution:

Those organisms that live in sea or ocean water are called marine organism. Sharks live in oceans.

QUESTION: 19

Thick fat deposits below the skin is useful in polar region to

Solution:

The thick fat deposits below the skin are useful in polar region to prevent the heat loss from the body as fat acts as insulator.

QUESTION: 20

Which of the following animals have ability to camouflage?

Solution:

The ability of organism to change its body colour or shape to mix with surrounding is called camouflage. Chamolean have ability to camouflage.